AİHM'den PKK/HDP'ye özgürlük kararı

AİHM yine Türkiye karşıtı bir karara imza attı. Mahkeme, Türkiye’de 'terörün odağı haline geldiği' gerekçesiyle kapatma davası devam eden HDP’nin Eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile 12 vekili için hak ihlali kararı verdi. Türkiye’yi 184 bin 600 avro tazminat ödemeye hükmetti.

Firari PKK’lı ve FETÖ’cü teröristlere ev sahipliği yapan Avrupa, Türkiye’yi yargıyı kullanarak baskı altına almaya çalışıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir kez daha PKK-HDP propagandasına sahip çıktı.

Mahkeme, terör suçlarından dolayı 2016'da dokunulmazlıkları kaldırılan ve tutuklanan, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da olduğu 13 HDP'li vekil için hak ihlali kararı verdi. Kararda, Yüksekdağ ve vekillerin tutuklanmasıyla ifade özgürlüğü, seçme ve seçilme haklarının ihlal edildiği savunuldu. Serbest bırakılmaları gerektiği görüşüne yer verildi.

Mahkeme ayrıca, Türkiye'yi toplam 184 bin 600 avro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

6-8 Ekim 2014'te 35 kişinin yaşamını yitirdiği terör olaylarına ilişkin, Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl’de yürütülen soruşturmalar sonucunda, Kasım 2016’da HDP'li vekillerine yönelik operasyon yapılmış, Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve 12 vekil gözaltına alınmıştı. Yüksekdağ ve 9 HDP’li vekil, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" suçlarından tutuklanarak, cezaevine gönderilmişti.

ABD ve Avrupa Birliği, HDP’nin kapatılması davasını ve vekillerin tutukluluğunu, yayınladıkları çeşitli raporlar ve büyükelçilikleri aracılığıyla sık sık Türk yargısına müdahale aracı olarak kullanıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin son bir yılda aldığı kararlarda da aynı söz birliği dikkat çekici..

Mahkeme, Şubat ayında benzer bir kararla terör tutuklusu Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 40 HDP'li vekilin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının hak ihlali olduğuna hükmetmişti. Büyük Daire’nin 13 HDP’li vekille ilgili son kararında da Demirtaş kararına atıfta bulunuldu.

Batı’nın, Türk yargısına müdahale aracı olarak kullandığı bir başka isim ise Osman Kavala… Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ekim 2017’de tutuklanan ve casusluk suçundan yargılaması devam eden Osman Kavala için de hak ihlali kararı vermiş, Kavala’nın serbest bırakılması istenmişti.

Mahkeme ayrıca, Kavala'ya 7 bin 500 avro mahkeme masrafı ödenmesini kararlaştırmıştı.

# AİHM kararı # hdp # pkk # avrupa inasan hakları mahkemesi # figen yüksekdağ