Areda Survey araştırdı: Türk halkı en büyük tehdit olarak ABD’yi görüyor

Türk halkı, en büyük tehdit olarak ABD’yi görüyor. Areda Survey Araştırma şirketi, Türk halkının Dış Politika’ya bakışına ilişkin bir çalışma yaptı. Veriler, halk nezdinde ABD karşıtlığının yükseldiğini, Washington’ı en büyük tehdit olarak görenlerin arttığını ortaya koydu.

Halk, Türkiye'ye en büyük tehdit olarak ABD'yi görüyor.

2021 yılında halkın dış politikaya bakışına ilişkin bir çalışma yapan Areda Survey, bu yıl da araştırmayı tekrarladı. Veriler, Türk halkının ABD, Rusya ve Yunanistan’a ilişkilere bakışında dikkat çeken değişimler yaşandığını ortaya koydu.

“Sizce aşağıdaki ülkelerin hangileri Türkiye için tehdit oluşturmaktadır?” sorusuna verilen cevapta ilk sırayı Amerika Birleşik Devletleri aldı. ABD’yi tehdit olarak görenlerin oranı geçen yıl yüzde 54,6 iken, 2022'de bu oran yüzde 59.5’e yükseldi.

PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri ile Yunanistan’a verdiği destek, S-400 ve F-35 konusundaki tehditkâr tutumu, halkın ABD'ye bakışını olumsuz etkileyen faktörler olarak sıralandı.

Rusya ile Türkiye arasındaki yakın ilişki, araştırma sonuçlarına da yansıdı. Halkın, Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi isteği öne çıktı. “ABD ile Rusya arasında tercih yapacak olsanız, Türkiye’nin hangi ülke ile ilişkilerini daha fazla geliştirmesini istersiniz?” sorusunda “Rusya” diyenlerin oranı yüzde 80,6’ya yükseldi.

Halkın, yüzde 56’sı Türkiye-Rusya ilişkilerini “stratejik ortaklık” olarak tanımlarken, “Sizce Türkiye dış politikasını yürütürken Rusya ile iş birliği yapmalı mı?” sorusuna “evet” diyenlerin oranı yüzde 70,7’ye yükseldi. “Hayır” diyenlerin oranı ise yüzde 29,3’e geriledi.

“Türkiye’nin hangi bölgelerde daha aktif bir politika izlemesi gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlarda Afrika vurgusu öne çıktı. Bu soruya Afrika yanıtını verenlerin sayısı geçen yıl yüzde 3,9 iken, oran bu yıl yüzde 15,2’ye yükseldi.

Katılımcılara “Sizce Türkiye dış politikasını yürütürken hangi ülkelerle iş birliği yapmalı?” sorusu da yöneltildi. Türki cumhuriyetlerle iş birliğine “Evet” diyenlerin oranı yüzde 95,4 oldu. Şangay ülkeleri ile iş birliğine “Evet” diyenlerin oranı 66,2’ye, Rusya ile iş birliğine “Evet” diyenlerin oranı da 78,3’e yükseldi.

# Areda Survey # anket # rusya # abd