Afrika'da Avrasya ile ilişkiler gelişiyor: Sudan'dan işbirliği çağrısı

Afrika ülkelerinde sıcak gelişmeler var. Sudan'dan Doğu Afrika ülkelerinde Çin ve Rusya ile ortaklık kurma çağrısı geldi. Fas ve Çin, Rabat'ta ikili ticaret anlaşması imzaladı. AB ve ABD'nin gözünü diktiği Burkina Faso'da bir askeri darbe daha engellendi.

Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan ile Uganda'nın üyesi olduğu Doğu Afrika'daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi IGAD'ın 48'inci toplantısı Sudan'da yapıldı.

DOĞU AFRİKA'YA AVRASYA İLE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI 

Avrasya'nın Afrika'da yükselen varlığı IGAD'ın da gündemindeydi. Toplantıyı değerlendiren Sudan Dışişleri Bakan Vekili Ali es-Sadık, önemli bir çağrı yaptı. IGAD, Çin ve Rusya ile ortaklıklar kurması gerektiğini söyledi:

- Çin, Körfez ülkeleri ve Rusya gibi geleneksel olmayan ortaklar bulmak için çaba gösterilmesi gerekiyor. Sudan, başkanlığı döneminde başka ortaklar arıyor. Belli bir gruba bel bağlamak istemiyoruz.

Ve Fas. Rabat yönetimi Pekin ile işbirliğini arttırma kararı aldı. Fas ve Çin, 2016 yılında imzalanan ekonomik anlaşmanın süresini uzattı. İki ülke arasındaki ticaret alışverişini kolaylaştırmak ve geliştirmek için bir çalışma grubu kurdu. Mutabakat zaptını Fas Sanayi ve Ticaret Bakanı Riad Mazour ile Çin'in Fas Büyükelçisi Li Changlin imzaladı. Amaçlanan kamu ve özel sektördeki ticari büyüme potansiyeli artırmak.

Öte yandan Burkina Faso'da bir darbe girişimi daha yaşandı. Ülkenin başkenti Vagadugu'da konuşan Cumhurbaşkanı İbrahim Traore hükûmetine karşı darbe girişiminde bulunulduğunu bildirdi. Ordudan bir grubun gerçekleştirdiği girişimin engellendiğini kaydetti.

# sudan # Etiyopya # kenya # eritre # cibuti # somali # uganda # Avrasya