HDP'nin savunma süresi başladı: AYM savunma almak için 60 günlük süreyi tercih etti

Anayasa Mahkemesi, PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianameyi ve 70 klasör tutan ekleri partiye gönderdi. Artık usül ve esas ilişkin savunmaların alınacağı sürece geçildi. HDP'nin ilk savunmayı verme süresi 60 gün. 843 sayfalık iddianamede 451 HDP'li hakkında siyasi yasak istendi. Peki, savunmalar ve ardından gelecek süreç nasıl işleyecek?

HDP'nin savunma süresi başladı: AYM savunma almak için 60 günlük süreyi tercih etti

PKK/HDP’nin kapatılma sürecinde gözler artık usül ve esasa ilişkin savunmaların alınmasına çevrildi. Anayasa Mahkemesi, kabul ettiği iddianameyi 70 klasör tutan ekleriyle birlikte PKK/HDP’ye gönderdi.

HDP ESASA İLİŞKİN ÖN SAVUNMA VERECEK

HDP yasal süre içinde ön savunmasını verecek. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuru Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. HDP'nin ilk savunmayı verme süresi 60 gün. 843 sayfalık iddianamede 451 HDP'li hakkında siyasi yasak istendi.

Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş HDP'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Başsavcı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkililer de sözlü savunma yapacak.

RAPORTÖR ESASA İLİŞKİN RAPORUNU HAZIRLAYARAK AYM ÜYELERİNE DAĞITACAK

Bu sürecin ardından yüksek mahkeme raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Rapor hazırlanırken hem Yargıtay hem de HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Ardından davaya ilişkin hazırlanan rapor Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılacak.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın belirlediği bir günde toplantı yapılacak. Yüksek mahkeme heyeti, toplantıda HDP hakkındaki kapatma istemini esastan görüşecek.

15 AYM ÜYESİNDEN 10'U ''EVET'' DERSE HDP KAPATILACAK

HDP’yi kapatma kararı çıkması için 3’te 2 çoğunluğu gerekiyor. Yani 15 AYM üyesinden 10’u “evet” oyu kullandığı takdirde kapatma kararı çıkacak. Kapatma kararı çıkarsa bu durum Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile HDP’ye tebliğ edilecek. Karar ardından Resmi Gazete’de yayınlanacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin kapatılması için hazırladığı 850 sayfalık iddianame 31 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu yaklaşık 500 partili hakkında siyasi yasak istenmişti.

İddianamede, PKK ve HDP’nin ilişkisi, terör örgütünden gelen talimatların nasıl yapıldığı bir bir ortaya kondu. Milletvekillerinin, parti yöneticilerinin Kandil’de eğitim aldıktan sonra göreve getirildikleri de iddianamede yer aldı.

# pkk # hdp # terör örgütü pkk # terör # terör örgütü # anayasa mahkemesi # hdp kapatılsın # savunma # hdp pkk # selahattin demirtaş # pkk hdp # Zühtü Arslan # PKKHDP # figen yüksekdağ # Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin # Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan # HDP kapatma iddianamesi # HDP dava # hdp kapatma davası # PKKnın siyasi uzantısı HDP # bekir şahin # terör örgütü PKK HDP # Zühtü Arslan HDP # HDP kapatma davası savunma # AYM Başkanı Zühtü Arslan # HDP Savunma # kapatma iddianamesi # yasal süre