Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırım işgali iddiası

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Arnavutluk ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya ve Ukrayna gerilimini değerlendiren Erdoğan, Rusya'nın işgalinin gerçekçi bulmadığını söyledi. Öte yandan Rusya'nın Kırım’ı işgal ettiğini iddia etti. Karadeniz'deki doğal gaz çalışmalarındaki son durumla ilgili de bilgi verdi. "2022 yılı içerisinde tüm kuyularda üretim öncesi tamamlama operasyonları yapılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırım işgali iddiası

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Arnavutluk ziyareti dönüşü uçakta dış politikadan ekonomiye siyasetten seçimlere kadar birçok konuda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya ve Ukrayna gerilimini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın işgalinin gerçekçi bulmadığını, Ukrayna'nın güçlü bir ülke olduğunu ifade etti:

- Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini gerçekçi bir yaklaşım olarak görmüyorum. Çünkü Ukrayna, sıradan bir ülke değil. Ukrayna güçlü bir ülke. Ayrıca Rusya’nın bu adımı atabilmesi için tüm dünyadaki durumu ve kendi durumunu gözden geçirmesi lazım. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Ukrayna’daydı. Şimdi ben de İlham Bey ile bir konuşacağım. Tabi Sayın Putin’le de bu konuları masaya yatırıp konuşmamız lazım.

Bölgenin artık savaş kabullenemeyeceğini belirten Erdoğan, Rusya'nın Kırım’ı işgal ettiğini iddia etti:

- Bunlar doğru da olmaz. Artık savaşı siyaset tarihinden silip atmamız lazım. “Ben bir yerin topraklarını işgal edeyim, alayım” mantığıyla bu işler yürümez. İşte örneğin Ukrayna’da ne yaptı Rusya? Kırım’a çöktü. Kırım ile ilgili biz her zaman, Kırım’ın işgaline karşı olduğumuzu Sayın Putin’le yaptığımız her görüşmede kendisine söylüyorum.

Erdoğan Suriye'deki son durumla ilgili de konuştu:

- Rusya, oradan çekilmiyor. Şu anda Rusya, Suriye’ye desteği çekmiş olsa Esed’in ayakta duracak hali yok. Esed, şu anda Rusya’dan aldığı destekle ayakta duruyor. Malum İran’ın desteği var. Böyle bir durum söz konustu. Temennimiz odur ki bir an önce bölgeye sulh ve sükun hakim olur ve bunlardan da böylece kurtulmuş oluruz.

Karadeniz'deki doğal gaz çalışmalarındaki son durumla ilgili de bilgi verdi Erdoğan. "2022 yılı içerisinde tüm kuyularda üretim öncesi tamamlama operasyonları yapılacak" dedi:

- Boruların tamamının yaklaşık 10 ayrı seferde limana gelmesi planlanıyor. Her bir boru yaklaşık 12 metre uzunluğunda. Boru hattını deniz tabanına yerleştirme işlemi yaklaşık 5 ay sürecek. 2022 yılı içerisinde tüm kuyularda üretim öncesi tamamlama operasyonları yapılacak.

"Yeni bir müjde daha gelir mi?" sorusu üzerine Erdoğan, "Bekliyoruz. İnşallah. Bütün hayalimiz, Bakanlığın yaptığı çalışmalar, arkadaşların verdikleri bilgiler, özellikle sismik araştırma gemilerimizin bize verdiği raporlar, hep bu istikamette." yanıtını verdi.

Erdoğan, ABD'nin Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de İsrail ve Güney Kıbrıs Rum kesimiyle birlikte planladığı çöken EastMed projesini de değerlendirdi:

- Bunun bütün analizlerini yaptılar, baktılar ki bu işin pozitif olabilecek bir yanı yok. Yani maliyet hesapları tutmuyor. Amerika bütün adımını zaten kapital üzerinde yürüten bir ülke. Bunun maliyet analizleri tutmadığı için de “Bu olacak bir iş değil” diyerek desteğini çekti. Zaten, burada hep konuşulan nedir? Bu iş, Türkiyesiz olmaz. Çünkü eğer buradan Avrupa’ya gaz gidecekse bu ancak Türkiye üzerinden olur.

İç siyaset gündemini de değerlendirdi Cumhurbaşkanı Erdoğan. PKK'lı teröristle fotoğrafları çıkan HDP Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini belirtti. Hazırlıkları süren 15 HDP'linin de gündeme geleceğini söyledi.

Seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesinin Meclis'te gündeme geleceğini belirten Erdoğan, ekonomi ile ilgili de "Yavaş yavaş, kademeli bir şekilde, aceleci olmadan kur da düşecek, faiz de aynı şekilde düşecek" ifadelerini kullandı.

# türkiye # rusya # yunanistan # erdoğan # pkk # hdp # suriye # Kıbrıs # seçim # üretim # akdeniz # kırım # merika