Mimari miras Kırkambar ile korunacak

Antalya’nın Elmalı ilçesinde tahıl ambarları ve arı serenlerinden oluşan geleneksel mimari mirası, Kırkambar Projesi ile korunmaya çalışılıyor. Proje kapsamında 60 köyde 1658 tahıl ambarı ve 79 adet arı sereni kayıt altına alındı. Projenin Antalyalılara tanıtılması için Karaalioğlu Parkı’nda resim sergisi ile Elmalı’dan taşınan geleneksel tahıl ambarı ziyarete açıldı.

Antalya’nın Elmalı ilçesinde tarihi binlerce yıl öncesine dayandığı tahmin edilen arı serenleri ve tahıl ambarları kayıt altına alındı. Kırkambar Projesi ile geleneksel kırsal mimari mirasın korunmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Proje, Büyükşehir Belediyesi, Elmalı Belediyesi, Antalya Kültürel Miras Derneği ve Avusturya Diskeles Derneği tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Proje kapsamında Elmalı’nın 60 köyünde 1658 tahıl ambarı ve 79 adet arı sereni kayıt altına alındı.

Yaklaşık bir yıldır sürdürülen saha çalışmalarının ardından tanıtım çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda Elmalı’dan Karaalioğlu Parkı’na taşınan geleneksel tahıl ambarı ziyarete açıldı.

Tarihi tahıl ambarları Likya mimarisinin izlerini taşıyor. Dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sedir ağaçlarından yapılmasına borçlu. Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durmuş Altan, sedir ağacının önemini vurguladı.

Arı serenlerinin tarihinin 5 bin yıl öncesine kadar uzandığı biliniyor. Arıların ürettiği balı yaban hayvanlarından korumak için inşa edilen serenler, Elmalı’nın yaylalarında bulunuyor. Biçim ve inşa teknikleri açısından dünyada benzeri yok. Geleneksel halk mimarisi örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Kültürel miras haritası çıkarılan arı serenleri ve tahıl ambarlarının Antalya'da alternatif turizm olanaklarından faydalanmak isteyen turistlerle buluşturulması hedefleniyor. Antalya Kültürel Miras Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Dr. Selda Baybo, Ulusal Kanal’a konuştu.

Projenin saha çalışmalarına eşlik eden ressam sanat tarihçi Terrance Mikail Patrick Duggan’ın yağlı boya ve kara kalem resimlerden oluşan sergisi, 1 Haziran’a kadar görülebilecek.

# antalya # turizm # tarih # Ulusal # miras # Kültür # avusturya # kanal # mimari # elmalı # likya # kültürel miras