Kadın ve sağlıkçılara yönelik şiddetle mücadele teklifi kabul edildi

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle mücadele kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanunla kadına yönelik şiddete iyi hal indiriminde somut bulgu aranacak. Israrlı takip suç kapsamına girecek. Sağlık çalışanlarına yönelik kasten yaralama katalog suçları arasında yer alacak.

Kadına şiddette uygulanacak iyi hal indiriminde somut bulgu aranacak. Israrlı takip suç kapsamına girecek. Sağlık çalışanlarına yönelik kasten yaralama katalog suçladan olacak.

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle mücadele kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kanuna göre failin pişmanlık içermeyen davranışları ve duruşmada kılık kıyafetine özen göstermesi iyi hâl indirimi nedeni olarak dikkate alınmayacak. İyi hal indiriminde somut bulgu aranacak.
Kadına karşı ısrarlı takip suçu ayrı bir suç olarak düzenlendi. Israrlı takibin cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olacak.

Kadına karşı işlenen kasten öldürme suçunun cezası, müebbet hapis cezasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi. Kadını kasten yaralama suçunun cezasının alt sınırı 4 aydan 6 ay hapis cezasına, kadına yönelik tehdit suçunun cezasının alt sınırı ise 6 aydan 9 ay hapis cezasına yükseltildi.

Kadına karşı işlenen işkence suçunun cezası için belirlenen 3 yıllık alt sınır da 5 yıl hapis cezası olarak güncellendi. Kadına yönelik eziyet suçunun cezasında da alt sınır 2 yıldan 2 yıl 6 ay hapse çıkarıldı.

Kadına ve sağlıkçılara yönelik kasten yaralama suçu da katalog suçlar arasına alındı. Kadına ve sağlıkçılara yönelik kasten yaralama suçu işlendiğinde somut delillere dayanan kuvvetli şüphe varsa tutuklama kararı verilecek.

Hekimlerin yanlış veya eksik tedavi sonrası karşılaştıkları “Malpraktis davalarına” karşı gerekli yasal güvence ve destekleri sağlanacak. Tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılacak adli soruşturmalar izin usulüne tabi tutulacak.

Sağlık çalışanlarının soruşturmalarına izin usulü getirilecek. Bu yetki kurulacak mesleki sorumluluk kuruluna tabi olacak.

# sağlık # meclis # tutuklama # kadın # hapis # hapis cezası # kanun # şiddet # öldürme # pişmanlık # ısrar