Ukrayna'da NATO silahları mezatı

Ukrayna silah kaçakçılığının merkez üssü haline geldi. Yabancı askerler ve neonazi çeteleri ülkeden ayrılmaya çalışırken NATO üyesi ülkelerin verdiği silahları da ellerinden çıkarmaya başladılar. Terör grupları Ukrayna’dan ucuza silah temin ediyor. PKK da silahların peşinde.

Ukrayna, silah kaçakçılığının çekim merkezi haline geldi. NATO üyesi ülkelerin Ukrayna’ya verdiği yeni teknoloji silahların dünyanın çeşitli bölgelerinde terör örgütlerine satıldığı tespit edildi. Silah satışını neonazi örgütleri ve Ukrayna ordusundan bazı komutanların yönettiği ifade edildi.

PKK’nın da ucuz silah almak için Neonazilerle görüşmeler yaptığı öğrenildi. Ukrayna sahasından PKK’ya verilen silahların Irak ve Suriye’nin kuzeyine sevk etmek için ülkede depolandığı da gelen bilgiler arasında.

Aydınlık Gazetesi’nin Ukrayna’daki yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Donbass bölgesinde ağır kayıplar veren Neonazi grupları içindeki yabancılar, Ukrayna topraklarını terk etmeye başladı. Giderken de ellerindeki her türlü silahları satıyorlar. Yetkililer, yabancı savaşçıların elinde “çok sayıda tanksavar silahları, Alman yapımı Stinger'ler, ABD yapımı Javelin'ler, taarruz tüfekleri ve gelişmiş, kolay kullanımlı silahlar” olduğunu belirtiyor.

Batı’nın verdiği bu silahlar kontrol edilemiyor. Ukrayna sahası silah mezadına çevrildi. Terör örgütleri de bu silahları satın almak için devreye girdi. Kiev dahil bir çok şehirde açık silah pazarlıkları yapılıyor. Omuzdan atılan füze sistemleri gerçek fiyatının altında satılıyor.

Neonazi örgütlerin ve Ukrayna askerlerinin füze ve silahları 20’de 1 fiyatına satıyor. ABD’nin kendi ordusuna 178 bin dolara verdiği Javelin tanksavar güdümlü füzesi Ukrayna'da 15 bin dolara satılıyor.

PKK da bu silahlardan edinmek için Ukrayna’ya ekip gönderdi. Milli İstihbarat Teşkilatı da bunun üzerine harekete geçti. PKK’nın Ukrayna’ya eleman gönderdiğini doğrulayan Türk yetkililer Kandil’den bu iş için görevlendirilenlerin olduğu bilgisini verdi. Yetkililer, PKK’nın özellikle tanklara ve helikopterlere karşı etkili, Alman yapımı Stinger'ler, ABD yapımı Javelin'lerin peşinde oluğunu aktardı. PKK silahları henüz Irak ve Suriye’ye geçiremedi. Bu transfer için istihbarat örgütlerinin aracı olacağı kaydediliyor.

ABD, Ukrayna’ya 6 binden fazla Javelin tanksavar füzesi gönderdi. Alman malı Stinger füzelerinden kaç tane gönderildiği bilinmiyor. Bazı NATO üyesi Avrupa ülkelerinin Stinger'leri Almanya’dan alıp Ukrayna’ya sevk ettiği kaydediliyor. İsveç, Ukrayna’ya 10 binden fazla AT-4 tanksavar silahı verdi. İngiltere ise 10 bin NLAW sevkiyatı yaptı. Almanya’nın ve Fransa’nın yaptığı hibelerle birlikte, Ukrayna’ya yapılan tanksavar füzesi sevkiyatının sayısı 50 bini geçti. Fransız yapımı Rac 112 Apilas tanksavar füzesi de Ukrayna’ya gönderilen silahlar arasında.

# abd # Ukrayna # pkk # suriye # terör # yabancı # almanya # isveç # türk # nato # batı # aydınlık # bin # kiev # silah kaçakçılığı