Çiftçiler anız yakma yoluna gidiyor

Çukurova’da buğday hasadının ardından hızlıca yeni mahsuller ekmek isteyen bazı çiftçiler anız yakma yoluna gidiyor. Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, anız yakmanın toprağın verimliliğine ve çevreye zarar verdiğini açıkladı. Doğan, "Tarımsal devamlılığı için anız yakmayın” çağrısı yaptı..

Hasat yapıldı. Anız yakma sorunu başladı.

Çukurova’da buğday hasadının başlamasıyla ikinci ürünü hemen ekmek isteyen bazı üreticiler, tarlasını sürmek yerine anız yakma yolunu seçiyor.

Ancak anız yangınları toprağın doğal yapısını bozuyor. Uzun vadede toprakta kalıcı verim kaybı yaşanıyor. Kısa vadede ise ekilen ürünlerde rekolte düşüklüğüne neden oluyor.

Çiftçiler anız yakarak mazot masrafından kaçmak isterken, verimde yaşadığı kayıp, daha pahalıya maloluyor.

Anızı tarlada bırakmak, toprağın zenginleşmesi ve veriminin artması için önemli.

Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğday sapının yem olarak kullanılması ve biyokütle santrallerinde yakılmasının değerini artırdığını belirtti. Doğan, bu gerekçelerle son yıllarda anız yakmanın azaldığını kaydetti.

Anız yangınlarını azalmasında bilinçlendirme çalışmalarının da etkisi büyük. Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler de anız yangının azalması noktasında etkili.

# adana # hasat # buğday # son # ziraat # çukurova # mazot # masraf # yakma # anız