KKTC'nin beyaz önlüklü kahramanı'nın belgeseli hazırlanıyor: Dr. Ayten Salih Berkalp

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yaşayan değeri Dr. Ayten Salih Berkalp için tarih belgeseli hazırlanıyor. Çekimleri, kurgusu, müzikleri ile toplam bir buçuk yıl süren belgesel 5 bölümden oluşuyor. "Beyaz önlüklü’ kahraman olarak anılan, Türk spor tarihine de adını yazdıran Berkalp'ın belgeseli İngilizce ve Rusça altyazılı olarak yayına sunulacak.

Dr. Ayten Salih Berkalp 1934 Mağusa doğumlu... Babası polis komutanı, annesi ev hanımı olan Berkalp, 7 kardeşin 5'inci çocuğu...

Berkalp, Kıbrıs'ta İngiliz sömürge yönetimi ve Rum toplumunun baskısı altında, her an öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya doktorluk yaptı. Berkalp, kendisini ülkesine, Türklüğe ve mesleğine adayan korkusuz bir ‘beyaz önlüklü’ kahraman olarak anılıyor.

Dr. Ayten Salih Berkalp Lefkoşa’daki Viktorya Ortaokulu’ndan sonra lise ve tıp eğitimi için İstanbul'a gitti. Kıbrıs'ta başladığı spor yaşamı onu Türkiye'nin ilk kız voleybol, basketbol, atletizm ve kürek takımlarını kurmasıyla devam etti.

Türkiye'nin ve özellikle yaşamı boyunca hiç kopmayacağı Fenerbahçe'nin bir yıldızı oldu. Türkiye’de geçirdiği 10 yıl içinde girdiği her branşta sayısız şampiyonluklarla adını Türk spor tarihine altın harflerle yazdırdı.

Türk Mücahit Teşkilatı mücahidesi olan Berkalp, gizlilik derecesi yüksek mücahitlik görevini de, doktorluğu gibi ustalıkla kurtuluşa kadar sürdürdü.

Adanın Kıbrıs Türkleri arasından çıkan tek ve hatta ilk kadın Sancaktarıdır. Türkiye'den gizlice gelip TMT’nin yönetimini sürdürenTSK Subayları ondan bölge istihbarat görevlerini de istemiştir. Bu görevleri 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra, nihayet kuzeye kaçabileceği 1975 Temmuzuna kadar sürdürmüştür.

Yeni kurulan Türk devletinin Sağlık Bakanlığı’nda üst düzey görevlere gelerek verem, sıtma gibi salgınları ve Kıbrıs Türk toplumunda yaygın görülen genetik bir hastalık olan Akdeniz kansızlığını ortadan kaldıran projeleri başarıyla yürütmüştür.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yaşayan değeri Dr. Ayten Salih Berkalp hakkında tarih belgeseli hazırlanıyor.
Çekimleri, kurgusu, müzikleri ile toplam bir buçuk yıl süren belgesel 5 bölümden oluşuyor. İngilizce ve Rusça altyazılı olarak yayına sunulacak. Belgeselin yönetmenliğini Osman Mehmet Yayınoğlu yapıyor.

# sağlık # istanbul # türkiye # fenerbahçe # türk # KKTC # Kıbrıs # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # ilk # lefkoşa