Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: "Zengezur koridoru artık gerçeğe dönüşüyor"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zengezur koridorunun artık gerçeğe dönüştüğünü açıkladı. 6. Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları Zirvesi'nde konuşan Aliyev, 2. Karabağ Savaşı sonrasında kurtarılan bölgelerin inşa ve ihyası ile uluslararası ulaşım bağlantılarının geliştirilmesi için geniş çaplı çalışmalara başladıklarını belirtti.

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen 6. Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları Zirvesi'nde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hazar'a kıyıdaş ülkelerin iş birliğine büyük önem verdiklerini vurguladı.

2. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın elde ettiği zaferi anlatan Aliyev, "Azerbaycan, Karabağ ve Doğu Zengezur'un yeniden inşa ve ihyası ile uluslararası ulaşım bağlantılarının geliştirilmesi için geniş çaplı çalışmalara başladı. Zengezur koridoru artık gerçeğe dönüşüyor" dedi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen 6. Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları Zirvesi’nde ikili görüşmeler yaptı. Reisi, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Reisi, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile görüşmesinde, İran’ın Türkmen gazını Azerbaycan'a takas kapasitesini artırmaya hazır olduğunu açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Reisi, zirve öncesi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de görüştü. İki ülkenin sahip olduğu kapasitenin, ilişkilerin mevcut seviyesinin çok üzerinde olduğunu söyleyen Reisi, iş birliğini geliştirmek için bu kapasiteyi en iyi şekilde kullanmak gerektiğini belirtti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de bugünkü görüşmenin ilişkileri geliştirme sürecini güçlendireceğini ve iki ülke arasındaki iş birliği düzeyini artıracağını umduğunu ifade etti.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Reisi Aşkabat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir görüşme yaptı. Reisi, Rusya-İran ticari ilişkilerinin gelişmeye devam ettiğini ve hiçbir şeyin bu gelişimin önünü kesmeyeceğini belirtti.

# türkiye # rusya # Azerbaycan # aliyev # Putin # Karabağ # cumhurbaşkanı # reisi # görüşme # batı # Ermenistan # türkmenistan # hazar # zengezur