İsveç ve Finlandiya kararının ABD baskısıyla alındığı iddia edildi

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile ilgili kararı ABD baskısı ile aldığı iddia edildi. Reuters'a konuşan ABD yetkilileri, son anda müdahale ederek Türkiye'nin kararını değiştirdiğini söyledi. Öte yandan batı basını da hükümetin NATO'daki adımını memnuniyetle karşıladı.

NATO liderler zirvesindeki tavır değişikliği ile ilgili ABD'nin baskı yaptığı iddia edildi.

Reuters'a konuşan ABD hükümet yetkilileri, görüşmelerin sonucunda bir anlaşmaya varılmasının mümkün olmayabileceği, ancak Washington'ın "dürtmesi" sayesinde imzaların atıldığını söyledi.

Öte yandan Reuters'e konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, iki saatlik görüşmelerin tıkandığını sonrasında bir ara verdiklerini söyledi. Finlandiyalı Bakan aranın ardından tarafların bir anda anlaşmaya vardıklarını ifade etti.
Haavisto toplantıdaki bu değişimin beklenmedik olduğunu da kaydetti.

Reuters'in görüştüğü kaynaklar ise görüşmelerde özellikle NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in etkili olduğunu, Türkiye'yi müzakerelere devam etmeye teşvik ettiğini, ayrıca Finlandiya ve İsveç'e de Ankara'nın isteklerini kabul ettirmeye zorladığını söyledi.

Türkiye'ye baskı iddiası ile ilgili İngiliz The Economist dergisinde de bir haber yer aldı. Kaldırılan vetonun perde arkasının anlattığı yazıda, ABD'nin Türkiye'ye baskı uyguladığını, Türkiye'yi F-16 savaş uçakları alımını riske attığı konusunda uyardığı kaydedildi.

# abd # ankara # türkiye # f-16 # isveç # nato # NATO Genel Sekreteri Stoltenberg # washington # bakan # Reuters # finlandiya # NATO Liderler Zirvesi # ABD baskısı