Domates kararına açıklama: Kısıtlama söz konusu değil

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre domates konservesi ve salça, "İhracı Kayda Bağlı Mallar" listesine eklendi. Kararı Ulusal Kanal’a değerlendiren üreticiler domates üretimi noktasında sorunlarının olmadığını söyledi. Ziraat Mühendisi Cenk Tümer Özdemir ise Kararın kışın domates fiyatlarını düşürme ve enflasyonla mücadele için alındığı belirtti.

İhracı kayda bağlı ürünler listesine "domates konservesi" ve "salça" da dahil edildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Domates konservesi ve salça "ihracı kayda bağlı mallar" listesine " eklendi. Bu tebliğle birlikte fiyat istikrarının korunması amaçlandı.

Ticaret Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, alınan kararın gerekçelerine yer verildi.

Salça sektöründeki ihracat gelişmelerinin değerlendirilmesi neticesinde, salça ihracatındaki artış eğiliminin devam edeceği vurgulandı:

- Yurt içi arz/yurt dışı talep dengesi ile fiyat istikrarının korunması amacıyla yurt içi piyasa ve tüketici enflasyon dinamikleri de göz önüne alınarak ihracata yönelik gerekli tedbirlerin ivedilikle alınmasını teminen salça ihracatımızın yakından takibine ihtiyaç duyulduğu değerlendirilmiştir.


Ulusal Kanal’a konuşan domates üreticisi Kadir Taş ‘’ Üretim konusunda hiçbir problemimiz yok. Geçtiğimiz yıllardan daha az bir üretim de yapmıyoruz" açıklamasında bulundu.

Ziraat Mühendisi Cenk Tümer Özdemir’ kararı Ulusal Kanal’a değerlendirdi; Özdemir kararın kışın domates fiyatlarını düşürme ve enflasyonla mücadele noktasında alındığını söyledi. Yerinde bir karar olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak'tan da açıklama geldi. Uçak açıklamasında, "Tebliğ ile domates ve salça ihracatında kayıt uygulaması getirilmiş olup söz konusu düzenleme bu ürünlerin ihracatının yasaklanması veya kısıtlanması söz konusu değildir" dedi.

Bu ürünlerin ihracatı Bakanlığımız iznine de tâbi kılınmamıştır" diyen Hayrettin Uçak, domates konservesi ve salçası ihracatının devam ettiğini ifade etti.

# ulusal kanal # Bir # ticaret bakanlığı # salça # Ziraat Mühendisi # Hayrettin Uçak # domates konservesi