Avrupa'da enerji muhbirliği başladı: İsviçre'de komşusunu ihbar edene 200 frank ödül

Avrupa ülkeleri enerji kriziyle boğuşuyor. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, artan enerji fiyatları nedeniyle yoksul insanların evlerini kaybetme tehlikesi yaşadığını söyledi. İsviçre'de de reklam panolarına "Komşunuz evini 19 dereceden fazla ısıtıyorsa, onu ihbar edip 200 frank ödül alabilirsiniz" yazıldı. Hollanda'da ise enerji tasarrufu için haftada bir kez 5 dakika duş yapılması istendi.

ABD'nin başını çektiği Rusya yaptırımları Avrupa'yı enerji çıkmazına soktu. Avrupa'da yaptırıma karşı tepki eylemleri sürerken Almanya Cumhurbaşkanı'ndan yaşanan enerji krizi ile ilgili çarpıcı bir açıklama geldi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, artan enerji fiyatları nedeniyle yoksul insanların evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Steinmeier,yaptığı konuşmada, "Artan fiyatlar nedeniyle kiralarını veya hizmet bedellerini ödeyemeyen yoksul insanlar, özellikle de aileler, evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ayrıca ev arayan insanlar uygun fiyatlı ev bulmakta daha da zorlanabilirler" dedi.

Birçok ülke ise yaklaşan kış öncesi bir dizi önlem alıyor.

Son olarak İsviçre'de birçok sokağa ve otobüs durağına yeni afişler asıldı. "Komşunuz evini 19*C fazla ısıtıyorsa, onu ihbar edip 200 frank ödül alabilirsiniz" ifadeleri yer aldı.

Hükümetin öngördüğü tasarruf tedbirlerine uymayanların, 3 yıla kadar hapis cezası veya para cezasıyla cezalandırılabileceği vurgulandı.

Hollanda'da da bazı fabrikalar artan elektrik fiyatları nedeniyle üretimi durdururken, duş alma süresi haftada bir kere 5 dakikayla sınırlandırıldı.

Öte yandan Rusya'yı hedef alan yaptırımlar nedeniyle enerji krizi derinleşirken Danirmarka'da son 40 yılın en yüksek enflasyonu görüldü.

Temmuz ayında yüzde 8.7 olan tüketici fiyatları ağustos ayında yüzde 8.9'a yükseldi.

Enerji fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon ise, 5.5'ten yüzde 6'ya yükseldi.

# abd # rusya # açıklama # cumhurbaşkanı # almanya # avrupa # Hollanda # Bir # yaptırım # isviçre # Elektrik Fiyatları # son # ihbar # Frank-Walter Steinmeier # enerji krizi # danirmarka # Almanya Cumhurbaşkanı # rusya yaptırımları