ABD'nin Dedeağaç Limanını deniz üssüne dönüştürme planı

ABD, Yunanistan’ın Dedeağaç Limanını deniz üssüne dönüştürmeyi planlıyor. Dedeağaç’ı genişletme kararı alan ABD, bu sayede limana büyük savaş gemileri yanaştırabilecek. Dedeağaç, Türkiye’ye yalnızca 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Ege ve Doğu Akdeniz’deki Yunanistan topraklarından Türkiye’yi tehdit eden Amerika Birleşik Devletleri’nin Dedeağaç Limanı’nı deniz üssüne çevirme planı olduğu ortaya çıktı. Yunan basını ABD’nin, muhrip gemileri yanaştırabilmek için Dedeağaç’ı genişleteceğini yazdı.

Limana taşınan askeri malzemelerin oranı geçen yıl 14 kat artarak 3 bin 100 parçaya ulaştı. Pentagon bu yıl temmuz ayında Dedeağaç Limanına tank ve zırhlı araç sevkiyatı yaptı.

Kathimerini gazetesindeki habere göre, Dedeağaç’ın deniz üssüne çevrilmesiyle limana ABD Deniz Kuvvetleri’nin “Arleigh Burke” sınıfı muhrip gemileri ile benzer büyüklükteki savaş gemileri yanaşabilecek. ABD tarafının, bu kapsamdaki planlarını Yunan yetkililere ilettikleri ifade edildi.

ABD, Dedeağaç Limanı’nı Balkanlar ve Avrupa’ya silah ve personel sevkiyatı için kullandığını hedefin ise Rusya olduğunu öne sürüyor. Ancak Dedeağaç’ın yanı sıra Girit, Kavala, Selanik, Larisa ve Stefanoviç’teki ABD üsleri de dikkate alındığında öncelikli hedefin Türkiye olduğu görülüyor.

Türkiye’ye çevrelemeye çalışan ABD, Girtt’teki Suda Üssü’nün büyük insansız hava araçları ve F-35 tipi savaş uçaklarının konuşlanabilmesi için yeni tesis inşasını Yunan makamları istişare ediyor. Washington ile Atina arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasında da Suda Üssü’nün genişletilmesi yer alıyor. ABD’nin Doğu Akdeniz’deki askeri hareketliliği daha iyi izlemek için Ege’ye yeni radarlar yerleştirmeyi planladığı da belirtiliyor.

Öte yandan Haftalık Real News  gazetesi de Yunan hükümetinin, Türkiye’ye karşı bir propaganda birimi kurmayı planladığını yazdı. Birimin başına eski New York konsolosu Kontantinos Kutras’ın  önerildiğini yazan gazete, “Hedef, Türkiye’nin iletişim alanındaki her iddiasına cevap vermek” ifadesini kullandı.

# abd # türkiye # rusya # yunanistan # doğu akdeniz # avrupa # Bir # son # dedeağaç # ABD Dedeağaç # abd dedeağaç sevkiyat