Çin'den ŞİÖ zirvesi yorumu : "Avrasya’da tarihi iş birliği hamlesi"

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Özbekistan’da yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesinin, ABD’nin kuşatma planlarını boşa çıkaran “stratejik bir hamle” olduğunu söyledi. Çin, Şangay İş Birliği Örgütü’ne, terörle mücadele için ortak eğitim üssü kurma önerisi yapmıştı.

Özbekistan’daki Şangay İş Birliği Örgütü Zirvesi ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, koronavirüs salgını sonrası ilk dış gezisini Orta Asya’ya yapması geniş yankı buldu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, zirveyi ve Şi Cinping'in Orta Asya ziyaretini ,”Avrasya’ya yönelik büyük bir diplomatik hamle” olarak niteledi.

 "ŞİÖ DOSTLUĞU ABD KUŞATMASINI YARIYOR"

Çin’in, örgüte terörle ortak mücadele için eğitim üssü kurma önerisi yaptığını hatırlatan Wang, “Şangay dostluğu ABD kuşatmasını yarıyor.” ifadesini kullandı:

-Zirve, Şangay İş Birliği Örgütü’nün yeni ve en geniş büyüme dalgasıdır. Bu, ‘Şanghay Ruhu’nun dinamizminin, birleştirme kabiliyetinin ve cazibesinin kanıtıdır. Genişleme, örgütün ayrıcalıklı bir “dar zümre” olmayıp dışa açık ve kapsayıcı büyük bir aile olduğunu da gösterdi. 26 ülkeyi bünyesinde barındıran Şangay İş Birliği Örgütü, Avrasya’da barış ve refahın sağlanmasına katkı sunacak. Yeni tipte uluslararası ilişkiler ve insanlığın ortak geleceğine dayalı bir toplum inşa edecek.


Şangay İşbirliği Örgütü’nün Özbekistan'daki zirvesine Türkiye de davet edilmişti. Zirvede iş birliği mesajları veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin hedefinin örgüte tam üyelik olduğunu açıklamıştı.

# abd # türkiye # erdoğan # çin # terörle mücadele # Bir # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # ilk # Özbekistan # Şi Cinping # Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi # Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi