Batı'dan LGBT derneklerine devasa fon

Atlantik Türkiye’deki LGBTİ lobisine para akıtıyor. Türkiye’de etkinlik gösteren 22 LGBT derneğine sadece son 5 yılda tam 20 milyon dolar aktarıldı. En fazla desteği 120 milyon lira ile Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği, ikinci sırayı ise KAOS GL aldı.

Emperyalizmin dayatmasını örgütleyen LGBTİ dernekleri, Türkiye’de de faaliyet alanını artırıyor. Dayatma Sözde sivil toplum kuruluşu” adı altında örgütlenerek tabanını genişletmeye çalışıyor

İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre Türkiye’de adında ve amacında LGBT kavramı geçen kayıtlı 29 dernek bulunuyor. Bu derneklerden 22’sine küresel fonlar ve yabancı ülkeler tarafından para akıtılıyor.

Resmi beyanlara göre bu derneklere son 5 yıl içerisinde güncel döviz kuruyla 362 milyon lira yani 20 milyon 66 bin dolar para aktarıldı. Bu paralar derneklerin beyan ettikleri gelirlerin yüzde 95.08’ini oluşturdu.

En çok fon alan Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği oldu. CHP’li 10’dan fazla belediye ile ortak proje de geliştiren derneğe 5 yılda 6 milyon 675 bin dolar para aktarıldı.

Fonlamada ikinci sırayı 4 milyon 677 bin dolar ile Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği, üçüncü sırayı ise 4 milyon 315 bin dolar ile Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği aldı.

1 milyon dolar üzerinde fon alan dernekler listesinde Hak Eşitlik Varoluş İçin Lezbiyen Gey Biseksüel Transseksüel İnterseksüel Derneği ile Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği de kendisine yer buldu.

Adında LGBTİ geçen diğer dernekler ise 962 bin dolardan 15 dolara kadar yurt dışı bağışı ile listeye girdi. Derneklerin gelirlerinin yüzde 5’ini oluşturan yerli bağışçıları kimlerin oluşturduğu ise merak konusu.

Yapılan beyanlara göre dernekler, aldıkları fonlarla panel, çalıştay, konferans gibi faaliyetler yürüttü. Özellikle 2021-2022 yıllarında Türkiye’de bulunan trans mültecilere yönelik projeler hazırlandı.

Fonlarla, Türkiye’de LGBTİ’lilerin ailelerine destek veren etkinlikler gerçekleştirildi. Ayrıca Türkiye’deki üniversite öğrencilerine yönelik LGBT hakları ve aktivizmi üzerine eğitim, çevrimiçi buluşmalar, konferanslar düzenlendi.

LGBTİ derneklere en çok fonu 74 milyon lira ile İsveç aktardı. Onu sırayla Belçika, ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Norveç, Fransa, Makedonya ve Kanada takip etti.

Kuruluş olarak da en çok yardım ise Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'den geldi. İsveç Konsolosluğu, ABD Büyükelçiliği, Hollanda Büyükelçiliği gibi yabancı devletlere bağlı misyon temsilcilikleri de fon aktaran kuruluşlar arasında.

# chp # abd # ingiltere # türkiye # fransa # avrupa # norveç # emperyalizm # lgbt # son # eşcinsel # kaos gl