ABD ve İsrail'in hedefinde İran var

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Arap zirvesi öncesi İsrail’de bir dizi temaslarda bulundu. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve Dışişleri Bakanı Lapid ile görüşen Blinken, İran'ın nükleer güç olmasını engellemek için kararlı olduklarını söyledi.

İsrail ile normalleşme sürecindeki Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas dışişleri bakanları, Kudüs’teki zirvede bir araya gelecek.

28 Mart’ta yapılacak zirveye, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da katılacak. Zirvenin gündemindeyse, bölgesel ilişkilerin yanı sıra Viyana'da devam eden nükleer müzakereler ve Rusya’nın Ukrayna operasyonu var.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, zirve öncei İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve mevkidaşı Yair Lapid ile görüştü. Blinken, Tel Aviv ile körfez ülkeleri arasındaki anlaşmalara işaret ederek "Normalleşmenin bu bölge için yeni normal haline geldiğini görüyoruz." dedi.

Blinken’ın görüşmelerinin hedefinde İran vardı. İsrailli mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenleyen Blinken, İran'ın nükleer güç olmasını engellemek için kararlı olduklarını vurguladı. “ABD, İsrail'in güvenliği konusundaki sarsılmaz kararlılığını sürdürecek” ifadelerini kullanan Blinken, "Tel Aviv’e Demir Kubbe sistemi için 1 milyar dolarlık yeni kaynak aktarılacağızı açıkladı.

ABD’li Bakanın, İsrail’in ardından Filistin lideri Mahmud Abbas’la Ramallah’ta bir araya gelmesi planlanıyor. Fas ve Cezayir’i de gidecek olan Blinken’in ziyaretlerinde, İran ve bölgesel güvenlik konuları ele alınacak.

# abd # rusya # amerika # Ukrayna # iran # israil # filistin # Kudüs # cezayir # BAE # bahreyn # mart # Fas # blinken # Mahmud Abbas # Yair Lapid # Demir Kubbe # nükleer güç