Çukurova'yı don vurdu

Çukurova’da mart ayının ortalarında yaşanılan zirai don erkenci hububat ürünlerini de vurdu. Bölgede tamamen kuruyan mısır tarlaları sürüldü, yeniden ekim yapıldı. Dondan etkilenen erkenci buğdayda ise yüzde 50 verim kaybı bekleniyor. Üretici zararını, gübre atarak ve ilaçlama yaparak en aza indirmeye çalışıyor. Maliyetleri yükselen bölge üreticileri, milyonlarca lira zarar etmiş durumda.

Çukurova’da mart ayının ortalarında yaşanılan zirai don erkenci ürünlerin tamamını etkiledi. Bölgede erkenci ekilen hububat ürünlerinden buğday dahi kış bitkisi olmasına karşın zarar gördü.

Çukurovalı üretici geçen yıl dönümden 700-800 kilogram civarı buğday aldı. Dondan dolayı bu sene buğdayda yüzde 50 ürün kaybı bekleniyor.

Buğdayda geçen sene kira bedeliyle 1500 lira olan dönüm maliyetinin, bu sene sezon başında 3000 lira olması bekleniyordu. Zirai don ile birlikte dönüm maliyeti 500 lira arttı.

Mısırda da durum farklı değil. Erkenci ekilen mısır tarlaları tamamen kurudu. Üretici tarlaları sürüp yeniden ekim yaptı.

Dondan önce 100 dönüm mısır eken üreticinin zararı ise 50 bin lira.

Kavun da dondan etkilenen ürünler arasında. Bölgede üreticiler kuruyan kavun fidelerini söktü, yerine yenisini ekti. 8 bin lira olan dönüm maliyeti ise 10 bin lirayı geçti.

Geçen yıl dönüm maliyeti 3 bin 500 lira olan kavunun maliyeti ise yaklaşık 3 katına çıkmış durumda.

Zirai donun yaralarını borçlanarak sarmaya çalışan üreticiler, devletten destek bekliyor.

Bölgede üretici yüzde 50 civarında ekimini azaltmış durumda. Üretimin devamlılığı için ise maliyetlerin düşürülmesi şart.

# Adana # destek # mart