banner959

Pekmez için, Trakya’da kazanlar kaynamaya başladı

Pekmez için, Trakya’da kazanlar kaynamaya başladı. Geleneksel yöntemle bağlardan toplanan üzümler, farklı aşamalardan geçiriliyor. Saatlerce kaynatıldıktan sonra kıvamını alan pekmez, demir içeriği, kan yapıcı özelliği ve lezzetiyle sofralarımızın vazgeçilmezi haline geliyor.

Pekmez için, Trakya’da kazanlar kaynamaya başladı

Dev kazanlar kuruldu, kaynayan kazandan çıkan duman, Trakya'yı sardı. Şimdi Tekirdağ’da pekmez zamanı…

Sofralarımızın en tatlı besini pekmez için kadınlar kollarını sıvadı. Bağlarda pekmez yapımı için bırakılan üzümler önce özenle toplanıyor. Yıkama bandında temizleniyor. Ardından da sıkma makinesinden geçiriliyor.

Posası ve çekirdekleri alındıktan sonra elde edilen üzüm suyuna, temiz killi toprak ekleniyor. Halk arasında pekmez toprağı da denilen bu kestirme işleminin yapılmasının bir nedeni var.

Sonrasında ise kadınların hünerli elleri devreye bir kez daha giriyor. Kurulan dev kazanlarda saatlerce süren kaynatma işlemi başlıyor. Bu işlem kesintisiz yapılıyor. Öyle ki kolları yorulan yerini bir diğer kişiye bırakıyor.

Kıvamını alan pekmez, cam kavanozlara dolduruluyor. Hava almayacak şekilde kapatılıyor. Yöresine has, doğal pekmez sofralara hazır hale getiriliyor. 

Üreticisinden gelen bu tavsiyeye gönül rahatlığıyla uyabilirsiniz. Önümüz kış ve özellikle doğal pekmez, önemli bir çok hastalıkla mücadelede yarar sağlıyor.


ulusal.com.tr


Etiketler; #trakya #pekmez

ULUSAL KANAL MOBİL UYGULAMASINI İNDİRDİNİZ Mİ?

Ulusal Kanal, 24 saat kesintisiz canlı yayın ve haberlerle
şimdi cebinizde

Android cihazlar için Google Play Store'dan
iOS cihazlar için AppStore'dan indirebilirsiniz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.