Lenin'in Yugoslavya'sı: Bir "Sovyet İsviçre" planı

Bundan tam 100 yıl önce Transkafkasya Sosyalist Federal Cumhuriyeti kuruldu ve SSCB'nin dört kurucu cumhuriyetinden biri oldu. Yugoslavya gibi daha batıdaki ve sonraki benzer projelerin öncüsü olarak kabul edilebilirdi. Bu, Balkanlar'da uzun bir savaşla sona erdi peki ya Kafkasya'da?

Haberin devamı için tıklayınız

Devrimden sonra ve İç Savaş sırasında, Transkafkasya merkezi yetkililerin ilgi odağındaydı. Orada yaşam her zamanki gibi devam ederken, Rus İmparatorluğu'nun tüm topraklarının kaderi St. Petersburg'da belirlendi. Şubat 1917'de II. Nicholas'ın tahttan indirilmesinden sonra toplanan Geçici Hükümet, uluslara kendi kaderini tayin hakkı verme niyetini dile getirirken, yeni bir temsili organ olan Kurucu Meclis'in toplandığını duyurdu. Çarlık Kafkas genel valiliğinin topraklarını yönetmek için beş Devlet Duması milletvekilinden oluşan Özel bir Transkafkasya Komitesi oluşturuldu.

Transkafkasya'da aslında sadece iki büyük şehir, iki başkent vardı. İdari ve kültürel merkez, 150 yıldır çarlık iktidarının merkezi olan Gürcistan'daki Tiflis'ti. Ekonomi ve sanayi merkezi, 1870'lerden beri petrolün üretildiği Azerbaycan'daki Bakü idi.