Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Asya Çağı vurgusu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,, 4. Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı'nın ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantı için gittiği Kamboçya'da Rus ve Çinli mevkidaşlarıyla da görüştüğünü bildiren Çavuşoğlu, "Her alanda ilişkilerimizi Asya bölgesiyle geliştirmemiz lazım" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye-Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dördüncü Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı'na katılmak için gittiği Kamboçya'nın başkenti Punom Pen'de bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada Rus ve Çinli mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelere de değinen Çavuşoğlu şunları belirtti:
- Wang Yi ile de görüştük. İkili ilişkilerimizi değerlendirdik. Son gelişmeler, Tayvan, gerekse Ukrayna, ele aldık. Türkiye'de gerçekleştirilecek bazı projeler vardı, o konuları da gündeme getirdiler. Biz de bunlara ilaveten Uygur Türkleri konusundaki hassasiyetimizi kendilerine aktardık. Türkiye'den gidecek bir heyeti 7 günlük bir karantinadan sonra bölgeye gelmesini istediklerini söylediler. Ayrıca büyükelçimizin önümüzdeki süreçte bölgeye ziyareti kısıtlanmadan bölgeye ziyaret etmesi de gündemde.
- Biraz önce Lavrov'la da bir görüşme yaptık. Bu görüşmede de tahıl anlaşmasından sonra her iki ülke arasındaki engellerin kaldırılması da gündemdeydi. Biz de kendi düşüncelerimizi bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğini söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız'ın Putin'le görüşmesi olacak. Rusya Dışişleri Bakanlığı da bu anlaşmayı önemsiyor ama tahıl konusunda Birleşmiş Milletler ile oynadığı rol konusunda Türkiye'ye teşekkür ettiler.
- Her alanda ilişkilerimizi Asya bölgesiyle geliştirmemiz lazım. Asya, ekonominin güç merkezi haline geldi. Daha önce Amerikan Çağı vardı, şimdi tekrar Asya Çağı'na geçildiğini söyleyebiliriz.
#Canlı ?
4. #Türkiye-#ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı Sonrası Basını Bilgilendirme
?Punom Pen, Kamboçya https://t.co/i4H3CqMsit— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) August 3, 2022