Lozan Antlaşması'nın TBMM'de kabul edilmesinden 99 yıl geçti

Türkiye'nin, Kurtuluş Savaşı'nı taçlandıran, bağımsız ve egemen bir devlet olduğunu dünyaya ilan eden Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 23 Ağustos 1923'te onaylandı.

Abone ol

Lozan Barış Antlaşması, 1. Dünya Savaşı sonucunda 24 Temmuz 1923'te, İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalandı. Anlaşma 23 Ağustos 1923'te, TBMM tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

Lozan Barış Antlaşması'nın ön sözünde yer alan "devletlerin istiklal ve hakimiyetine saygı gösterilmesi prensibi" Türkiye'nin I. Dünya Savaşı galipleri ile eşit şartlar altında, Lozan'da siyasi bir mücadeleye giriştiğini gösteren hüküm olarak yer aldı. 143 madde, bir ön söz ve 4 bölümden oluşan Lozan Barış Antlaşması, Türk istiklal ve hakimiyetinin tanınması bakımından önem arz eden antlaşma olarak kabul edildi.

Zeynep Koçak, Oğuzhan Koç ile ilgili ne dedi? Zeynep Koçak'tan Oğuzhan Koç'a düğün öncesi gönderme! Yaşam MasterChef çiğ börek tarifi! MasterChef çiğ börek nasıl yapılır? Yaşam Zeliha Sunal kimdir? Zeliha Sunal'ın Kemal Sunal ile bağı var mı? Yaşam Civan Canova kimdir? Civan Canova neden öldü? Civan Canova'nın hastalığı ne? Yaşam