MEB, cihatlı din dersi müfredatında çark etti! "Bu Ulusal Kanal'ın başarısıdır"

Cihat konusunun işlendiği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatı bu yıl uygulanmayacak

Abone ol

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin katıldığı toplantıda cihat” konusunun da içinde yer aldığı dersin yeni müfredatının bu yıl geçerli olmayacağını açıkladı. Yetkililer, “hukuki bir takım nedenlerle” gerekçesini öne sürdü. İlahiyatçı yazar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Nazif Ay, “Bu; sekiz ilahiyatçıyla birlikte, Aydınlık, Ulusal Kanal ve Sözcü gibi yayın organlarının mücadelesinin başarısıdır” dedi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri dün yeni eğitim öğretim yılını planlamak üzere Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi'nde bir araya geldiler. Toplantıya İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte Beşiktaş Milli Eğitim Müdürlüğü'nün üst düzey yöneticileri de katıldı. Toplantıda öğretmenlere programın bilgi veren yetkililer, kazanımlar arasında cihadın olmadığını açıkladı. Sorular üzerine konuyu açan yetkili, “Bu yıl hukuki nedenlerle yeni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatı uygulanmayacak, geçen yıllarda uygulanan müfredat geçerli” dedi. Yetkililer ayrıcak gelecek yıllarda yeni müfredat için çalışma yapılacağını da söyledi.

Toplantıya katılan isimlerden Nazif Ay, Aydınlık'tan Özlem Konur Usta'ya yaptığı açıklamada “Cihat işin bir boyutu. Cihatla birlikte bizim eleştirdiğimiz çok sayıda alt başlığın derslerde işlenmeyecek olması kamuoyunu rahatlatacaktır. Sekiz ilahiyatçı bir bildirge ile müfredata karşı çıkmış, bu konuda mücadele yürütmüştük. Bu; bizimle birlikte, Aydınlık, Ulusal Kanal ve Sözcü gibi yayın organlarının da başarısıdır” dedi.

Öte yandan yeni müfredat gözönüne alınarak planlanan haftalık ders programlarında yeni bir düzenleme yapılmadı. Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi haftada bir saatten iki saate çıkarılmıştı. Önceki yıllarda haftada bir saatte işlenen program bu yıl haftada iki saatte işlenecek.

LAİKLİK ÜNİTESİ İŞLENECEK

Yenilenen din dersi içeriğinde İslam hukukunu ele alan muamelat (davranış) ve ukubat (ceza) kavramları yer alıyordu. 9’ncu sınıfta işlenen Laiklik ve Din ünitesi ile 10, 11, 12’nci sınıflarda işlenen Atatürk ve Din ile Cumhuriyet döneminde din hizmetlerine ilişkin 4 ünite de müfredattan çıkarılmıştı. Laiklik konusu, taslakta 12’nci sınıfta Hak ve Özgürlükler ünitesinde bir konu başlığı olarak sınırlandırılmış, Atatürk ve Cumhuriyet dönemine ise hiç yer verilmemişti.

İLAHİYATÇILAR KARŞI ÇIKMIŞTI

İçlerinde ilahiyatçı yazarların da yer aldığı sekiz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ağustos ayında bir bildirge yayımlayarak, İslam dininin özünün laikliğe dayandığını vurgulamıştı. Bildirgede, “Bizler; cihatçı, ganimetçi, fetihçi değil; akılcı, bilimi esas alan, aydınlanmacı ve laikliği güçlendirici bir müfredatın başta Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri olmak üzere bütün dersleri içine alacak şekilde yeniden belirlenmesini talep ediyoruz” denilmişti. Bildirgeye imza veren isimler şöyle: Cemil Kılıç, Nazif Ay, Mehmet Ali Öz, Yusuf Dülger, Yusuf Gökhan Çolak, Kamil Hayati Aydın, Mehmet Göl, Lütfullah Kaleli.

ulusal.com.tr

Okullaşma oranı yüzde 82,5 oldu Sağlık TEOG 3. nakil yerleştirme sonuçları açıklandı Sağlık Bilim insanları, yaşlanmayı yavaşlatmanın yöntemini buldu Sağlık 'Epilepsi nöbetini görüntüleyin' önerisi Sağlık