Antalya'da üzüm pekmezi zamanı

Antalya’nın Finike ilçesinde eşsiz Yazır üzümünde hasat sonuna yaklaşıldı. Ata üzümlerinin geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüşümü başladı.

Abone ol

Ateş yakıldı. Kazanlar kuruldu. Üzüm yurdunda şimdi pekmez zamanı.

Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Yazır köyünde doğal ve susuz olarak üzüm üretiliyor. Bu ata üzümleri tadı, kokusu ve aroması ile öne çıkıyor. Topraktan aldığı besinle olgunlaşan üzümler için bağ bozumu mevsimi geldi çattı.

Bu eşsiz üzümler şimdi geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüşüyor. Çalışkan yöre kadını bakır kazanları kurdu, altına odunları koydu, ateşi yaktı. Saatler sürecek pekmezi kaynatmaya başladı.

Fatma Çalışkan Ulusal Kanal’a üzümden pekmez elde etme sürecini anlattı.

Üzümlerin toplanmasından pekmeze dönüşmesi büyük emek ve zaman gerektiriyor.

Kış aylarında iç ısıtan pekmez, uzun uğraşlar sonucunda sofralardaki yerini alıyor.

Gümüşhane'de bozayı sulama kanalına düştü Yurt Elazığ'ın tescillisi Ağın Leblebisi Yurt Hatay'da pamuk üreticileri dertli: Girdi maliyetlerinden yakındılar Yurt 81 il İstanbul Yenikapı'da buluştu Yurt