Sağlık Bakanlığından oruç tutanlara beslenme önerileri

Ramazan ayı boyunca oruç tutarken, vücut metabolizması değişmeye başlar. Bu sürece ayak uydurmak için kişilerin beslenmesine her zamankinden daha özen göstermesi gerekir. Bu kapsamda bir dizi öneri paylaşan Sağlık Bakanlığı, kolay ve dengeli bir orucun sırrını veriyor...

Haberin devamı için tıklayınız

Sağlık Bakanlığı tarafından "Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri" yayımlandı. Önerile göre; On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile oruç tutan bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşımaktadır.

Bu yıl imsak ve iftar arası yaklaşık 15 saatlik bir açlık gerektirmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlanmamalı, günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 ana öğün ve ara öğünler yapılarak özellikle iftarda yüklü bir öğün tüketmekten kaçınmalıdır. Öğünlerde beş besin grubundan besinlerin tüketilmesi sağlıklı ve dengeli seçimler için gereklidir. 

İftara kadar olan sürede günün verimli geçmesi için yeterli ve dengeli bir sahur öğünü oldukça önemlidir. Sahur günün önemli bir öğünü olan kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine; güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsiz ve isteksiz olunmasına neden olacaktır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.