ABD askerlerini Afganistan'dan çekiyor

ABD 11 Eylül saldırılarının 20. yıl dönümü olan 11 Eylül 2021'de askerlerini Afganistan'dan çekiyor. Açıklama ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan geldi. Blinken çekilme kararının bugün NATO müttefikleriyle görüşeceklerini de söyledi.

ABD askerlerini Afganistan'dan çekiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinden önce açıklama yaptı. ABD ve müttefiklerinin 11 Eylül terör saldırılarından sonra Afganistan'a gittiğini hatırlatan Blinken, Afganistan'ın teröristler için yuva olmasını engellemek istediklerini belirtti.

"Afganistan'da hedeflerimizi elde ettik. Şimdi askerlerimizi eve getirme zamanı geldi." diyen Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın birkaç saat sonra çekilmeyle ilgili açıklama yapacağını, kendisinin de NATO müttefikleriyle konuyu görüşeceğini aktardı.

Blinken, Afganistan'a birlikte girme ve birlikte çıkma ilkesini başta belirlediklerini hatırlatarak, "Güçlerimizin Afganistan'dan güvenli, itinalı ve koordineli çekilmesi konusunda (NATO müttefikleriyle) gelecek haftalarda ve aylarda çok yakından çalışacağız." dedi.

RUSYA DA NATO'NUN GÜNDEMİNDE

Blinken, Rusya'nın Ukrayna içinde ve civarındaki askeri yığınağını da NATO'da bugünkü toplantılarda ele alacaklarını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya'nın yığınak yapmasından endişe duyduklarını, Kremlin'in bunu bir an önce durdurması, provokasyonların sonlandırması ve gerilimi düşürmesi gerektiğini söyledi.

NATO Konseyi Toplantısı, bugün NATO ülkelerinin savunma ve dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenecek. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin toplantıya NATO karargahından katılacak.

# abd # terör # Afganistan # nato # joe biden # terör saldırı # Afganistan ABD # ABD Başkanı Joe Biden # NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg # ABD askerleri # jens stoltenberg # Antony Blinken # 11 Eylül saldırıları # ABD askerleri Afganistan # ikiz kuleler 11 Eylül saldırıları # dünya ticaret merkezi # ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken # ABD Antony Blinken # NATO Stoltenberg # ABD Blinken # NATO müttefikleri