MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Afganistan yorumu: ''Aslında çekilmiyorlar kuşatmayı yoğunlaştırıyorlar''

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD'nin Irak'tan ve Afganistan'dan çekilme sürecini değerlendirdi. Bahçeli "Aslında çekilmiyorlar, böyle bir niyetleri yok, coğrafyamızdaki kuşatmayı daha da sinsi ve sert şekilde yoğunlaştırıyorlar." dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Afganistan yorumu: ''Aslında çekilmiyorlar kuşatmayı yoğunlaştırıyorlar''

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD'nin Irak ve Afganistan'dan çekilme sürecine değindi. Bahçeli, "Aslında çekilmiyorlar, böyle bir niyetleri yok, coğrafyamızdaki kuşatmayı daha da sinsi ve sert şekilde yoğunlaştırıyorlar." dedi.

- ABD, 13 Nisan 2021 tarihinde, Afganistan'dan çekilme sürecini 11 Eylül'e kadar tamamlayacağını açıklamıştır. Çekilme süreci de 1 Mayıs'ta başlamıştı. Aynı ABD'de şimdi de Irak'tan çekileceğini açıklamıştır.

- Biden, Irak Başbakanı'yla Beyaz Saray'da görüştü, ABD'nin savaş misyonunun 2021 yılının sonunda resmen biteceğini söyledi, elbette altında bir bit yeniği var. Aslında çekilmiyorlar, böyle bir niyetleri yok, coğrafyamızdaki kuşatmayı daha da sinsi ve sert şekilde yoğunlaştırıyorlar.

- Afganistan'da, NATO müttefikleri Kararlı Destek Misyonu çerçevesinde ülkedeki birliklerini çekmiştir. Anlaşılan, ABD ve NATO'nun çekilme işlemi büyük oranda tamamlanmıştır. Afganistan'da giderek kötüleşen güvenlik durumu, salgın, ekonomik zorluklar ve kuraklık gibi nedenlerden dolayı insanlığın karşısına yeni bir göç dalgası çıktı.

''DÜZENSİZ GÖÇ İSTİLADIR''

Bahçeli gündemdeki göç tartışmalarına ilişkin de konuştu, "Düzensiz göç, adı konmamış bir istiladır" dedi.

- Son dönemde ülkelerini terk eden Afgan sayısı yüzde 50 artmıştır. Bana ulaşan bilgiler dâhilinde şu verileri paylaşmak isterim: 2015 yılında Afganistan kaynaklı düzensiz göç sayısı 35.921 iken bu rakam 2016'da 31.360'a gerilemiş, 2017'de 45.259'a çıkmış, 2018'de 100.841'e sıçramış, 2019 yılında da 201.437'ye ulaşmıştır.

- Salgının da etkisiyle 2020 yılında Afgan düzensiz göçmen sayısı 50.161 olmuştur. Bu yılın Temmuz ayı ilk haftası itibariyle de, yakalanan Afgan düzensiz göçmen sayısı 25.643'tür.

- Düzensiz göç, adı konmamış bir istiladır, demografik yapımıza kumpastır. Küresel ve bölgesel güçlerin bu düzensiz göçteki parmak izlerini iyi araştırmak gerekmektedir.

Göçmenlerin ölüme terk edilemeyeceğini belirten Bahçeli, "Şu da var ki, bayram münasebetiyle kendi ülkelerine gidebilenlerin, bu gidişlerinde sorun yaşamayanların geri dönüşlerine de lüzum yoktur" dedi.

abd devlet bahçeli ırak nato 11 Eylül devlet bahçeli mhp ABD Afganistan düzensiz göç devlet bahçeli açıklama Kararlı Destek misyonu