Fas seçimleri sonuçlandı

Kuzey Afrika ülkesi Fas'ta tartışmalı seçimler sona erdi. 8 Eylül'de yapılan genel seçimleri koalisyon hükümeti ortaklarından Milli Bağımsızlar Birliği RNI kazandı. Ancak seçimlerin öncesinde eski Başbakan Benkiran'ın "gizli bir şeyler hazırlandığı" yönündeki açıklaması da gündemdeki yerini koruyor. Seçimlere katılan muhalefetteki Adalet ve Kalkınma Partisi, seçimlerde ihlallere karşı koymaları çağrısı yaptı.

Fas seçimleri sonuçlandı

Afrika'nın Kuzey Batısındaki Fas'ta yapılan genel seçimler sonuçlandı.

Seçimlerde iki dönem hükümeti oluşturan koalisyonun büyük ortağı PJD ilk belirlemelere göre seçimleri kaybetti.

İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit'in açıklamasına göre PJD 12 sandalyede kalırken, seçimleri kazanan parti ise hükümet ortaklarından olan Milli Bağımsızlar BirliğiRNI oldu. Açıklanan sonuçlara göre RNI 97 sandalyeyi garantiledi.

Ülkede hem seçimler, hem seçim öncesi kampanya dönemi gergin geçti. Yapılan açıklamalarda partiler, birbirlerini yasa dışı bağış almak ve oy satın almakla suçladı. Ülkenin eski başbakanı Abdulilah Benkiran, seçimler konusunda "gizli bir şeyler hazırlandığını" iddia etti.

Seçimler sürerken bir açıklama da Başbakan Sadeddin Osmani'nin partisi Adalet ve Kalkınma Partisi PJD'den geldi. PJD, resmi makamlara çağrısında resmi makamlara seçimlerde ihlallere karşı koyma çağrısı yaptı. Açıklamada ayrıca kanuna aykırı olarak partinin, seçmenlerin sandık merkezlerine taşınması ve zorbalığın arttığına ilişkin kayıt tuttuğu da belirtildi.

İçişleri Bakanlığı ise ülke genelinde seçimlere katılımın yüzde 50,35 olduğunu açıkladı. Seçimlerle birlikte PJD'li Osmani'nin başbakanlığı partisinin yaşadığı oy kaybından dolayı sona erdi. Başbakanın kral tarafından atandığı Fas'ta PJD, kazandığı 12 koltukla meclise giren 8. parti olabildi.

# koalisyon # afrika # içişleri bakanlığı # Fas # Adalet ve Kalkınma Partisi