Merkel'in varisinden istifa sinyali

Almanya'da siyasi partilerin yeni hükümeti kurma için görüşmeleri sürerken Merkel'in varisi Armin Laschet'den istifa sinyali geldi. Açıklamanın Yeşiller ve liberal parti FDP'nin Sosyal Demokratlarla koalisyon görüşmesi yürütme kararlarının ardından gelmesi dikkat çekti. İstifa sinyali Hristiyan Birlik Partilerinin katılacağı olası bir koalisyonu kurtarma girişimi olarak değerlendirildi.

Merkel'in varisinden istifa sinyali

Almanya'da yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümeti kurma görüşmeleri sürüyor.

Partilerin hafta içindeki buluşmalarının ardından ilk eğilim açıklaması, Yeşiller ile Hür Demokrat Parti'den geldi. İki partinin liderleri, koalisyon görüşmelerini Sosyal Demokratlarla sürdürmek istediklerini açıkladı.

Hafta başında iki parti, Armin Laschet'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birliği ve kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birliği ile görüşmüştü. Ancak görüşmelerin ardından açıklama yapan Hristiyan Sosyal Birliği Genel Başkanı Markus Söder, Hristiyan Birlik Partilerinin kendi içlerinde kavgalı olduğunu öne sürerek muhalefette yer almayı tercih ettiklerini belirtti.

Söder'in partisinden yapılan Hür Demokratların görüşmeyi kapattıkları eleştirisine ise yanıt, Hür Demokratlardan geldi. Parti yöneticileri, tercihlerinin Hristiyan Birlik partileri ile koalisyon olduğunu teyit etti.

Genel seçimlerde aldıkları yenilginin ardından Hristiyan Birlik Partilerinde ise sular durulmuyor. Hristiyan Birlik Partilerinin Başbakan Adayı Armin Laschet'e yönelik istifa çağrıları da arttı. Eleştirilerin hedefindeki Armin Laschet ise son açıklamasında, partisinin hükümette yer alması için gerekirse istifaya da hazır olduğunun mesajını verdi.

Laschet'in istifa edip etmeyeceği henüz netlik kazanmadı. Ancak Laschet, Perşembe günü yaptığı açıklamada partisinin kadrolarını yenileceğini belirtmiş, partisinin yer alacağı olası bir hükümetin önünde engel olmayacağını vurgulamıştı.

İlk istişare görüşmelerinin ardından koalisyon görüşmelerinin ilk turu tamamlandı. Sosyal Demokratların Yeşiller ve Hür Demokratlarla yürüttüğü görüşmenin ardından üç partinin de temsilcisi, görüşmenin başarılı geçtiğini açıklayarak görüşmeleri sürdüreceklerini belirtti.

# koalisyon # almanya # hükümet # seçim # Merkel # karar # Yeşiller # siyaset # fdp # istişare