Yoğun bakımlar alarm veriyor

Artan Kovid-19 vaka sayıları yoğun bakımlardaki hasta sayısının yükselmesine neden oldu. Yoğun bakım hastalarının çoğunluğunu orta yaş grubundakiler ve aşısızların oluşturduğu görüldü. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, yüzde 70-80 civarında yoğun bakımdaki Kovid-19 hastalarında sepsis yani enfeksiyona bağlı çoklu organ yetmezliği ortaya çıktığını söyledi.

Yoğun bakımlar alarm veriyor

Haber: Buse Gençtürk

Günlük Kovid-19 vaka sayısı 25 bini bulurken yoğun bakımların çoğunluğunu aşısızlar oluşturuyor. Kovid-19 nedeniyle ise yoğun bakım hastalarında sepsis meydana geliyor.

Türk Yoğun Bakım Derneği, 11 Ağustos’ta yoğun bakımdaki 952 Kovid-19 hastasıyla araştırma yaptı. Araştırmaya göre hastaların yüzde 51’ini aşısızlar oluşturdu. Aşının etki süresi geçmesine rağmen ikinci ve üçüncü doz aşısını olmayanlar da yoğun bakımlarda yer aldı.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, yoğun bakımdaki yaş aralığının 30’lara düştüğünü belirtti:

- Bundan 2 hafta önce Brüksel’deki dünyanın en iyi yoğun bakımcılarının bir araya geldiği bir toplantıdaydım. Herkes şaşkın.

- Tek gerçek aşıda. Üçüncü aşı bizim için gerekli deniyorsa aşılama programının tamamlanması için bunun yapılması lazım.

- Aşıda bir spekülasyon oluşturmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Hangi aşı olursanız olun önemli olan korunmasını bilmek. Koruma düzeyi azaldığı zaman aşılama programı uygulanması gerekiyorsa buna uymaktır.

13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle basın açıklaması düzenleyen Demirkıran, yoğun bakımdaki Kovid-19 hastalarının yüzde 70’inde sepsis görüldüğünü söyledi:

- Sepsis herhangi bir enfeksiyona konağın oluşturduğu aşırı beklenmedik bir immün yanıttır. Sepsis acil bir durum ve derhal müdahale edilmesi gerekiyor.

Dünyada her yıl 11 milyondan fazla kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor. Demirkıran, 60 yaş üstündekiler ve 1 yaş altındakiler, kronik hastalıkları bulunanların sepsis açısından yüksek risk grubunda yer aldığını belirtti:

- Herkes sepsisle karşılaşabilir. Bugün buradan çıktığınızda yürürken ayağınızı bir şekilde çizersiniz...

Demirkıran, sepsis hakkında farkındalık oluşturulması için tıp fakültelerinde eğitim verilmesini ve kamu spotları yapılmasını önerdi.

# Kovid19 # yoğun # yoğun bakım # sepsis