ABD'nin sivil katliamı raporu: En az 22 bin sivil öldü

İngiltere merkezli Airwars, ABD'nin 11 Eylül 2001'den sonra başlattığı hava saldırılar ile ilgili rapor çarpıcı bir hazırladı. ABD'nin son 20 yıldaki hava saldırılarında en az 22 bin sivil öldüğü belirtildi. Sözde "teröre karşı önleyici savaş" kapsamındaki saldırılarda kayıt dışı ölümlerle sayının 40 binin üzerine çıktığı değerlendiriliyor.

ABD'nin sivil katliamı raporu: En az 22 bin sivil öldü

ABD'nin sivil katliamı verileri paylaşıldı. Terörle mücadele bahanesi 40 binin üzerinde cana mal oldu.

Dünya genelinde hava saldırılarındaki sivil ölümlerini izleyen İngiltere merkezli Airwars adlı kuruluşun rapor hazırladı. Buna göre, ABD'nin son 20 yılda Afganistan ve Irak başta olmak üzere düzenlediği hava saldırılarında en az 22 bin 679 sivil yaşamını yitirdi.

Raporda, olası sivil ölümleri de hesaba katıldığında bu sayının 43 bin 308'e çıktığını bildirdi.

Söz konusu ölümler, ABD'nin 11 Eylül saldırılarının ardından başlattığı "teröre karşı önleyici savaş" kapsamında düzenlediği hava saldırıları sonucu gerçekleşti.

En ölümcül dönemin 2003 yılı olduğu belirtilen raporda, bu yıl neredeyse tamamı Irak'ın kara işgali sırasında olmak üzere en az 5 bin 529 sivilin öldürüldüğü kaydedildi.

İngiltere merkezli kuruluş, maksimum sivil zarar tahminlerine atıfta bulunarak, 2017'nin aslında sivil kayıplar açısından en kötü yıl olduğunu ve bu yıl 19 bin 623 sivilin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

# abd # ingiltere # ırak # rapor # katliam # 11 Eylül # ABD Afganistan # ABD 11 Eylül # hava saldırıları # sivil katliam