Kovid-19 kanserle mücadeleyi zorlaştırdı

Farkındalığı artırmak adına 4 Şubat her yıl Dünya Kanser Günü olarak biliniyor. Kovid-19'un dünyayı sarmasıyla birlikte kanser hastaları da tedavi sürecinde büyük zorluk çekiyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kansere yakalanıyor. Türk Radyasyon Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, kanserde erken tanının önemine dikkat çekti.

Kovid-19 kanserle mücadeleyi zorlaştırdı

100'den fazla türü bulunan kanserle her yıl binlerce insan mücadele ediyor. 4 Şubat tarihi de bu mücadelede farkındalığı artırmak adına Dünya Kanser Günü olarak biliniyor.

Türk Radyasyon Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, kanser günü kapsamında Ulusal Kanal'a değerlendirmeler yaptı. Anacak, kanserle mücadelede erken tanının önemine vurgu yaptı:

- Kanser dünyada en önemli hastalıklardan biri haline geldi... Artık insan ömrü uzuyor 100 yıl önce 40-50 yaşlarken ölüm varken şimdi 80 i geçti tabi kanser yaşlıların hastalığı, vücuttaki hücrelerin yıpranmasıyla birlikte kanser hastalığında bir artış var.

Prof. Dr. Yavuz Anacak, son yıllarda kanser vakalarına daha sık rastlanmaya başlandığı söyledi:

- Vücutta ki hücrelerin yıpranmasıyla birlikte kanser hastalığında bir artış var bir de buna hızlı kentleşmenin getirdiği çevresel ve kimyasal kirleticiler sigara alkol tüketimi beslenme alışkanlıklarının değişmesi obezite gibi kansere katkı yapan faktörlerde eklenince kanser hastası sayısın da tüm dünya da ve ülkemizde bir artış var. Türkiye de yıl da yaklaşık 230 bin kişiye kanser tanısı konuyor.

Prof. Dr. Anacak koronavirüsün tüm dünyayı sarmasıyla birlikte kanser hastalarının tedavi süreci de olumsuz etkilendiğini belirtti:

- Hastaların pandemiden Kovid-19’dan korkuları eklendi. Öyle bir noktaya geldik ki hasa hastaneye gidip tedavisine devam etmek istemiyor neden Kovid-19 kaparım diye ya da ocak şubat aylarında yakınmaları başlamış tanısını geciktirmiş 6 ay sonra ileri derece tanı koyulmuş oluyor bunu o kadar sık görüyoruz...

Prof. Dr. Anacak, kanser hastalarının Kovid-19 aşısı için de öncelikli sıraya alınmaması onlar açısından riskleri daha da artırdığını vurguladı:

- Gözlerimiz bu takvimde kanser hastalarını aradı çünkü kanser hastaları hem salgına yakalanmaları açısından hem de yakalandığında hayatını kaybetme açısından büyük risk altındalar pek çok insan evinde otururken kanser tedavisi gören hastalar hastaneye tedaviye gitmek zorunda kalıyorlar.

- Kanser belirtileri gösteriyorsanız lütfen tanı ve tedavilerinizi geciktirmeyin evet Kovid-19 tehlikeli bir hastalık ama kanser ondan daha tehlikeli ölümcül bir hastalık.

# sağlık # türkiye # koronavirüs # Kovid19 # aşı # tedavi # kanser # 4 şubat