Kadir Gecesi 'Gezi' dayağı

Haziran Direnişi'nde yaşanan polis şiddetiyle ilgili çarpıcı bir hikaye daha ortaya çıktı. 22 yaşındaki B.B. Kadir Gecesi'nde 6 polis tarafından feci şekilde dövüldü. B.B. yaşadıklarını Aydınlık'a anlattı.

Kadir Gecesi 'Gezi' dayağı

Muhammed Ulutaş Aydınlık

İsminin gizli tutulmasını isteyen B.B. İstanbul'da bir vakıf üniversitesinde öğrenim görüyor. Haziran Direnişi sırasında günlerce Gezi Parkı'ndaki çadırında yaşayan B.B., Kadir Gecesi İstiklal Caddesi'nin çok sakin olduğunu söylüyor. Galatasaray Lisesi önünde 5-10 kişilik bir grubun polis aleyhine slogan attığını aktaran B.B. gelişen olayları şöyle anlatıyor:

'Ben bunu alıyorum'

“TOMA anında tazyikli suyla müdahale etti ve İstiklal'deki o sakin hava birdenbire dağıldı. Ardından direniş başladı. Arkadaşımla bir ara sokağa sığındık. Sokağa bir grup polisin girdiğini gördük. Ben kendimi yakındaki bir binanın giriş merdivenlerine attım ve oturmaya başladım. İlk polis yanımdan geçti ve gitti. Arkasından gelenlerden biri 'Ben bunu alıyorum' dedi ve kolumdan tutup götürmeye başladı. Bir yandan küfürler ediyor bir yandan da beni darp ediyordu. İstiklal Caddesi'ne çıktığımızda elimi arkadan kavramışlardı.

Taksim Meydanı'nda işkencehane

Otobüsleri yanyana getirip arasında bir koridor oluşturmuşlardı. Polis kalkanlarıyla da görüntü alınabilecek kısımlara set çekmişlerdi. Ben ve benim gibi alınanları oraya götürüyor ve saatlerce dövüyorlardı. Hem de kendi aralarında 'Bu kimin?' veya 'Bu benim karışmasın kimse' şeklinde sözler duyuyorduk. Resmen sahipleniliyorduk. Yüze vurmaları yasaktı ve bu konuda birbirlerini sürekli uyarıyorlardı. 6 polis tarafından dövülüyordum. Kafamın arka tarafına çok sayıda darbe alıyordum. Yediğim dayak yetmiyormuş gibi ağza alınmayacak küfürler duyuyordum

'Eski öğretmenim polis olmuş'

“Bu şekilde küfürler, tekmeler, yumruklar yerken içlerinden birisi beni tanıdı. Yanıma yaklaştı ve ismimi söyledi. Babamın eski öğrencilerinden, benim de dershanede öğretmenliğimi yapan bu adam şimdi Çevik Kuvvet ekibinin bir parçası olmuştu. Sonra 'Öğrencinse görme bunları' diyerek onu oradan uzaklaştırdılar. Şiddetin dozu hep aynıydı. Hatta kaskını jopunu çıkarıp dövdükleri için, 'Bak kaskımı çıkardım kimmiş delikanlı öğrenelim' deyip biraz daha vuruyorlardı.”

'Ali İsmail'i o gece anladım'

Yaklaşık 45 dakika sonra serbest bırakılan B.B. hemen Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi'ne götürülüyor. B.B. “Ali İsmail Korkmaz'ın ölümünü hatırlatan doktor hemen bırakmak istemedi beni. Bir gece gözetim altında tutuldum. Taburcu olduktan sonra 1 hafta kafamı yastığıma koyamadım. Ali İsmail'i o gecelerde daha iyi anladım” diyor.

# aydınlık # polis # öğretmen # Taksim # dayak # dershane # Haziran Direnişi # kadir gecesi