Metal işçileri zam taleplerini açıkladı

On binlerce metal işçisinin maaşına yapılacak zam için toplu iş sözleşme süreci 1 Eylül’de başlayacak. Masada yetkili Türk Metal Sendikası yeni dönem toplu iş sözleşme taleplerini açıkladı. Sendika, ilk altı ay için yüzde 29,57 talep etti. Diğer dönemler içinse enflasyon oranında zam istendi.

Metal işçileri zam taleplerini açıkladı

Haber: Seda Akyüz

Metal işçilerinin toplu iş sözleşme süreci için geri sayım başladı. Taleplerini tek tek sıralayan emek cephesinin 2 yıl için zam talebi en az yüzde 30.

1 Eylül'de başlayacak görüşmeler yaklaşık 130 bin metal işçisinin 2021-2023 yıllarında alacağı zam oranlarını kapsıyor. Masada işçiyi Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası, işvereni ise Türkiye Metal SanayicileriSendikaMESS temsil edecek.

Türk Metal’in imzaladığı sözleşme, sektörde üyesi bulunan Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş için de bağlayıcı olacak. On binlerce metal işçisinin merak ettiği zam taleplerini Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 25 Ağustos’ta açıkladı:

- Pandemi döneminde Türkiye’nin ihracatını tek başımıza omuzladık.

- Gece çalışan üyelerimizin çalışma tazminatının yüzde 15’e yükseltilmesini talep ediyoruz.

- Teklifin 1. yılının ilk altı ayında saat ücreti 20,50 liranın altında olanlara 90 kuruş saatlik ücretinde iyileştirme istiyoruz.

- Birinci yılın ilk altı ayına yüzde 29,57 zam talebimiz var. İkinci altıncı ayı enflasyon, üçüncü altı ayı enflasyon artı saatlik ücretlere 1 TL, 4. Altı ay enflasyon talep ediyoruz.

Kavlak, zam oranlarının yanı sıra işçilerin sosyal haklarında istedikleri iyileştirmeleri de duyurdu:

- Tamamlayıcı sağlık sigortasının eş ve çocuklara yapılması yönünde de bir talebimiz var. Yüzde 200 sadece dini ve milli bayramlarda ve arifelerde ve dini bayramlarda çalışmayı dört yevmiye olarak talep ediyoruz. Bakım onarım ve teknik personel tazminatı diye yeni bir talebimiz var. Eğitim yardımının da alanını genişletiyoruz. Anaokuluna gidenler için de talebimiz var.

# zam # enflasyon # Sanayi # sendika # toplu iş sözleşmesi # metal işçileri # Türk Metal Sen # pademi # mess # türkiye metal sanayicileri # Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası