Uyuz Vakalarına Karşı Uzmanlar Uyardı: "Ortak Alan Kullanımına Dikkat Edilmeli"

Türkiye genelinde uyuz hastalığının görülme oranında artış yaşanıyor. Hastanelere giden hasta sayısı da giderek artıyor. Cilt hastalığı olarak görülen uyuza parazit neden oluyor. Peki hastalık nasıl bulaşıyor, tedavi yöntemleri neler... Detaylar haberimizde.

Şevval İskender Şevval İskender

Uyuz hastalığı sarcoptes adını verdiğimiz, derinin en üst tabakasında tutulum ile seyreden bir parazitel enfeksiyon hastalığı. Uyuz paraziti vücutta kendine yer seçiyor kaşıntıyla birlikte ortaya çıkıyor. Doçent Doktor T. Kevser Üstünbaş Uzunçakmak uyuz hastalığını anlattı.

"Maalesef polikliniklerimiz çok yoğun ve uyuz hastalığını da sıkça görüyoruz. Erişkinlerde ve çocuklarda tutulumu farklı alanlarda görüyoruz. Hemen hemen her gün hastamız var."

Ortak Alanlara Dikkat Edilmeli

Mağazalarda denediğimiz kıyafetler, restoranlarda üzerimize aldığımız şallar ev içinde ortak kullandığımız eşyalar bunların hepsi uyuz hastalığına davetiye çıkarıyor.

"Giyilen kıyafetlerin en az 50 derecede yıkanması gerekir. Yıkanamayan kıyafetler de kuru temizlemeye gönderilmeli.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren uyuz paraziti vücudun çeşitli yerlerinde görülüyor.

Temasa açık alanlar en sık tutulma alanları. Ellerimiz, avuç içi, parmak kenarlarımız, diz ve dirsek çukurları, koltukaltı, kadınlarda özellikle meme ucu, erkeklerde genital bölgelerde sık görüyoruz.

Uyuz hastalığının tedavisi ise yaş grubuna göre değişkenlik gösterebiliyor."