En Doğru Çay Nasıl Demlenir? İşte Çay Demlemenin Püf Noktaları!
Türk kültürünün yapı taşı olan 'tavşan kanı çay' özellikle sabah kahvaltılarımızın baş tacıdır. Doğu Karadeniz'in en gözde bitkisi çay, sofralarımızda sohbetlere sıcaklık katar, içimizi ısıtır. Peki çayı doğru mu demliyoruz? İşte içimizi ısıtan çayı demlemenin püf noktaları...
Önce 3 yemek kaşığı iyi kalite siyah çayı demliğe alalım. Demliğe yaklaşık 3 su bardağı (0.65 litre) taze kaynamış suyu ilave edelim. Kapağını kapatalım.
Demliği ocakta kaynamaya devam eden çaydanlığın üzerine yerleştirelim. Çaydanlığın içindeki su zamanla azalacağı için kontrol etmek ve su eklemek gerekir. Çayın deminin oturması yaklaşık 20-25 dakika sürecektir. Bu sürenin sonunda ilk bardakları servis edebilirsiniz.
İlk çayları servis ettikten yaklaşık 15 dakika sonra mümkünse çayı demlikten almak daha iyi sonuç verecektir. Eğer demlik poşeti kullanıyorsanız poşeti çok sıkıştırmadan 8-10 saniye süzdürerek çıkarabilirsiniz. Demlik poşeti kullanmıyorsanız veya süzmek için başka çay demleme aparatları yoksa çay demlikte kaldığı süre uzadıkça acımsı bir tat verebilir.
Çayınızı süzdürerek çıkarmışsanız eğer, zaten çayınız yeterinde demlendiği için 45 dakika daha tüketilebilir. Eğer çayı süzmemişseniz bu süre 25-30 dakika civarındadır ve süre uzadıkça çay bayatlayıp acılaşır.