Yeni keşif aracı görüntülerinde Mars'ta antik bir nehir olduğuna iddaa!

Yörüngedeki uzay araçları çok sayıda eski nehir yatağı gösteriyor ve Mars keşif araçlarından bazıları uzun zaman önce kurumuş akarsular ve yeraltı suları için doğrudan kanıtlar buldu.

Haberin devamı için tıklayınız

NASA, Perseverance keşif aracından Mars'taki 'nde derin ve hızlı akan bir nehrin kalan izlerini gösteren iki yeni mozaik görüntü paylaştı.

Nehrin, birkaç milyar yıl önce antik krater gölüne boşalan su yolları ağının bir parçası olduğu düşünülüyor. Bilim insanları gölü besleyen ve bugün hala net bir şekilde görebildiğimiz deltaları geride bırakan akarsular olduğunu zaten biliyorlardı. Ancak bilim insanları bu eski Mars su yollarının ne kadar derin ya da hızlı hareket ediyor olabileceğini tartışıyorlardı.

MARS'TA ANTİK NEHİR

Misyon bilimcileri görüntülerin bir zamanlar gürül gürül akan bir nehrin izlerini gösterdiğini söylüyor. Uzun, kıvrımlı tortul ana kaya katmanları, nehrin tam da gezginin şu anda bulunduğu yerden aktığını kuvvetle düşündürüyor. Perseverance şu anda 820 feet (250 metre) yüksekliğindeki bu kaya yığınının üzerinde bulunuyor.

Peki bu nehir sığ ve yavaş akan bir nehir miydi, yoksa daha derin ve hızlı akan bir nehir miydi? Yeni görüntüler ikincisine işaret eden ipuçları sunuyor: birbirine yapışmış kum taneleri ve daha büyük çakıl taşları. 'nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda doktora sonrası araştırmacı olan şunları söyledi:

- Bunlar, çok fazla enkaz taşıyan yüksek enerjili bir nehre işaret eder. Su akışı ne kadar güçlü olursa, daha büyük malzeme parçalarını o kadar kolay taşıyabilir. Başka bir gezegendeki kayalara bakmak ve çok tanıdık olan süreçleri görmek çok keyifliydi.