Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

Türk Milleti'nin baş tacı olması gereken çiftçi çıkmazda. Çiftçinin belini büken girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. TÜİK'in açıkladığı eylül ayı Tarımsal Girdi Endeksine göre aylık ve yıllık bazda en fazla artış gübrede oldu. Ulusal Kanal'a konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Suiçmez, gübrede çiftçiye sübvansiyon uygulanması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Haber: İnci Erdoğan

Enflasyon artışında gıda fiyatları başı çekiyor. Bunun temel nedeni olan girdi maliyetlerindeki artışa ilişkin son veri de TÜİK'ten geldi. Eylül ayına ilişkin tarımsal girdi verileri açıklandı.

Buna göre, endeks eylülde bir önceki aya göre yüzde 1,56, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,79 ve 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 22,19 yükseldi.

Mahsülün temeli olan gübre, aylık bazda da yıllık bazda da en yüksek artışı göğüslüyor.

Gübre yıllık bazda yüzde 71,47, aylık bazda yüzde 6,21 oranında artarak alt gruplarda en yüksek artışı gösterdi.

GÜBREDE SÜBVANSİYON ÇAĞRISI

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Suiçmez, Tarımsal desteklemelerin yetersiz olduğunu ve devletin gübreye sübvansiyon uygulaması gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin önemine vurgu yapan Suiçmez, tarımsal üretimde politika değişikliğinin şart olduğunu vurguladı.

Gübre Üreticisi Hasan Arslan Nurdoğdu da doğalgazı gübreye dönüştürecek amonyak tesisleri kurulmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

GÜBRENİN FİYATI NASIL DÜŞER?

Ziraat mühendisi Cenk Özdemir, gübre fiyatlarını düşürmenin tek yolunun ham madde üretimi olduğunu söyledi. Bu konuda özel şirketlerin değil devletin harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Akaryakıta zam üstüne zam! Ekonomi Bakanlıktan 100 dolar düzenlemesine ilişkin açıklama: Serbest piyasaya müdahale söz konusu değil Ekonomi Kurdaki dalgalanma sürüyor: Dolar ne kadar? Euro ne kadar? Altın ne kadar? Ekonomi Kamu bankaları faiz oranlarını düşürdü Ekonomi