Türkiye'nin ilk uydu kenti: Ataköy I. Kısım

Uydu kentler, ana kente bağlantılı olarak kurulan ve bağlı olduğu kentin yükünü azaltmak için çevresinde oluşturulan yerleşim yerleridir. Ataköy, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde yer alan bir semt olup Türkiye'de uygulanmış ilk uydu kent projelerinden biridir. İşte Türkiye'nin ilk uydu kenti Ataköy.

Haberin devamı için tıklayınız

Antik Çağ’da Hebdomon adıyla tanınan Bakırköy, Bizans’ın son dönemlerinde Makro Hori ( Uzunköy)
olarak adlandırılıyordu, Osmanlıların eline geçince adı Makriköy’e dönüştü. 1925’te ulusal sınırlar içindeki yabancı kaynaklı adların değiştirilmesi sırasında da Bakırköy olarak adlandırılmıştır. 

İstanbul’un planlanması için 1930’ların ikinci yarısında çağrılmış olan Henri Prost’un planının; hızla
genişleyen ve sanayiyi kendisine çeken kentin gereksinimlerini karşılamakta yetersiz kalması nedeniyle 26 Aralık 1950’de Prost’un görevine son verilmiş ve Prost sonrası İstanbul Planlaması’nda Müşavirler Heyet Dönemi (1952-1956) olmuştur. 1950’lerin sonlarına doğru, davet edilen PİCCİNATO İstanbul şehir planlaması üzerinde çalışmaya başlamış, bölgesel temelde ve lineer genişleme yönünde öneriler, uygulamalar getirmiştir

TÜRKİYE'NİN İLK UYDU KENTİ

1950-1960 döneminde Bakırköy Baruthane arazisi üzerinde, Türkiye Emlak Kredi Bankası tarafından Türkiye’nin ilk uydu kenti, toplu konut yerleşimlerinden biri olan Ataköy kurulmuştur.