Dumlupınar Denizaltısı’nın: 81 Türk denizcisi şehit oldu (4 Nisan 1953) | Prof. Dr. Haluk Eraksoy yazdı

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, geçmişte 4 Nisan tarihine ait bir konuyu sosyal medya hesabından yazdı. İşte Prof. Dr. Haluk Eraksoy'un Dumlupınar Denizaltısı’nın batması ile ilgili yazdığı yazı...

Haberin devamı için tıklayınız

Dumlupınar Denizaltısı’nın Çanakkale Boğazı'nda İsveç gemisi Naboland'la çarpışarak batması sonucunda, 70 yıl önce bu gün 81 Türk denizcisi şehit oldu (4 Nisan 1953).

DUMLUPINAR DENİZALTISI, AKDENİZ’DE YAPILAN BİR NATO TATBİKATINDAN DÖNÜYORDU

Gece saat 02:15 sularında 3390 grostonluk Naboland Şilebi, büyük bir gürültüyle baş torpido dairesinin sancak tarafından Dumlupınar Denizaltısı’na çarptı. Eceabat sahillerinden duyulan bu çarpışmayı, denizaltından yükselen büyük bir patlama izledi. Çarpışmanın şiddetiyle güverteden denize düşen sekiz kişi arasında olan iki gözcü, Naboland’ın pervanesinde parçalanarak; bir diğeri ise boğularak şehit oldu. Dumlupınar ve Birinci İnönü Denizaltıları, birlikte katıldıkları Akdeniz’de yapılan büyük çaptaki bir NATO tatbikatı sonrasında Gölcük’teki üslerine geri dönüyorlardı. O gece Birinci İnönü Denizaltısı’nın arızalanıp geride kalması üzerine, Dumlupınar Denizaltısı Çanakkale Boğazı‘na yalnız girmişti.