İşte tarihteki en ölümcül maden kazaları

Her yıl binlerce madenci, özellikle yeraltı kömür madenciliğinde, maden kazaları sonucunda hayatını kaybetmektedir. Bu kazalar genellikle, maden sahiplerinin gerekli güvenlik ekipmanlarını sağlamamasından kaynaklanmaktadır. İşte tarihteki en ölümcül maden kazaları.

Haberin devamı için tıklayınız

 2024 SOMA FACİASI: 301 ÖLÜ

Soma faciası, Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde meydana gelen bir maden yangını kazasıdır. Sözkonusu kaza, Türkiye tarihindeki en kötü maden faciasıdır. Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğundan şüphelenildi. Yangın, 13 Mayıs 2014 tarihinde vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. Kazada 301 kişinin öldüğü ve 80 kişinin yaralandığı teyit edilmişti. Olayın ardından ülkede, 13 Mayıs itibarıyla 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

Dava 11 Temmuz 2018 tarihinde görülen 22’nci duruşma ile sonlandı. Soma Kömür İşletmeleri yönetim kurulu başkanı, genel müdürü, işletme müdürü ve yardımcısının da içlerinde bulunduğu 14 sanık hapis cezası alırken, diğer 37 sanık beraat etti. Verilen cezaları az bulan madenci yakınları bu kararı protesto etti. Sanıklara 301 kez olası kasıtla ölüme sebebiyet verme suçundan ceza istenmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etti. Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu. Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik ve İsmail Adalı’nın bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçlamasından yargılanmasına karar verildi. 9 Şubat 2021’de sözkonusu kişilerin tutuksuz yargılanmalarına karar verildi. Tutuklu sanık bulunmuyor.