Ekonomi Torba Kanun Meclis'te kabul edildi: 18 yaşından küçüklere BES verilecek

Ak Parti’nin hazırladığı ekonomi torba kanun teklifi Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Kanunla birlikte istihdamı artırmak için işverene kredi garanti fonu destekli kredi sağlanacak. 18 yaşından küçükler Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edilecek.

Ekonomi Torba Kanun Meclis'te kabul edildi: 18 yaşından küçüklere BES verilecek

Ekonomide birçok düzenleme içeren torba kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Ak Parti’nin 10 Mayıs’ta sunduğu 16 maddelik torba kanun teklifi yasalaştı. Kanuna göre küçük ölçekli firmalara istihdam sağlamaları şartıyla kredi garanti fonudestekli kredi sağlanacak.

Konuyu değerlendiren Ekonomist Hakan Topkurulu, ''Aldığın yeni adamın sigorta primini bana ödeme diyor. Faizden düşür diyor. İstihdam artırmaya yönelik teşvikler var'' dedi.

Kanunla 18 yaşından küçükler, Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edildi. Dernek, vakıf ve sandıklardaki emeklilik birikimleri 2023 yılı sonuna kadar Bireysel Emeklilik Sistemine aktarılabilecek. Şirketler, aktarılan tutarlar üzerinden kesinti yapmayacak, giriş aidatı almayacak.

Topkurulu, ''Bireysel emeklilik sistemine katılma yelpazesini genişletiyor. Göreceksiniz bunların çok katkısı olmayacak'' dedi.

Orta vadeli program ve orta vadeli mali plan tek bir belge haline getirilecek. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi ise Finansal İstikrar Komitesi olarak yeniden yapılandırılacak.

25 Mart’taki düzenleme ile gelen, 31 Mayıs’a kadar sürecek çek yasağı kanunla kaldırıldı. Buna göre karşılığı olan çekler bankalara ibraz edilebilecek ve ödemeleri yapılacak.

Bunun üzerine Hakan Topkurulu, ''Artık hükümetin bu programlarla uğraşmayıp çözüm için daha uzun vadeli kati tedbirler alması lazım devletin yatırım yapması lazım. Gereken şey üretim devrimi programıdır'' dedi.

Kanun ile birlikte hazine arazisi üzerine kurulu turistik tesislerin ecrimisil ödemeleri 30 Kasım 2022'ye ertelendi.

# ak parti # meclis # istihdam # kabul # torba # ekonomi torba kanun # BES # Kredi Garanti Fonu # destekli kredi # Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi