İran'dan stratejik petrol hamlesi

İran, petrol ihracatına ilişkin stratejik bir hamle yaptı. Tahran yönetimi Fars Körfezi'nden yapılan petrol ihracatını artık Umman Denizi'nden yapacak. Bu sayede Hürmüz Boğazı'ndaki aksamalardan kaçınılacak. Ticaretin Umman Denizi'ne kaydırılacağını açıklayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, projenin önemine vurgu yaptı.

İran'dan stratejik petrol hamlesi

İran, FarsKörfezi'nden yaptığı petrol ihracatını Umman Denizi'ne kaydırıyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinde yapımı tamamlanan çeşitli projelerin açılış törenine video konferans yöntemiyle katıldı. Petrol ihracatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ruhani, yeni stratejilerini açıkladı.

İran, Umman Denizi'nde yeni bir boru hattı inşa etti. Gore-Cask adı verilen petrol boru hattı tam bin kilometrelik uzunluğa sahip. İranlı lider işte bu sayede yeni bir alan oluştuğuna dikkat çekti. Tahran yönetimi, Fars Körfezi'nden yapılan petrol ihracatının büyük bölümünü bundan sonra Umman Denizi üzerinden gerçekleştirecek.

Ruhani projenin İran tarihinde ilk olduğunu söyledi:

- İran tarihinde ilk defa böyle büyük bir proje hayata geçiriliyor. Bu seneden sonra İran'ın petrol ihracatı Fars Körfezi ve Umman Denizi'nden yapılacak. Milli güvenlik, strateji ve siyasetten anlayanlar bu projenin ne kadar önemli olduğunu biliyor.

Basra ile Umman körfezlerini birbirine bağlayan Hürmüz Boğazı, dünyada enerji endüstrisinde stratejik bir öneme sahip. Tahran yönetimi, bölgedeki gerginliklerin odağındaki Hürmüz Boğazı'nda yaşanacak aksaklığın, Orta Doğu'dan büyük miktarlarda petrol sevkiyatı yapan onlarca ülkenin yanı sıra Hindistan ve Çin üzerindeki yansımalarına dikkati çekmişti.

Verilere göre, 2018'de Hürmüz Boğazı'ndan günlük 21 milyon varil ham petrol geçirildi. Bu rakam, dünyadaki petrol tüketiminin yüzde 21'ine tekabül ediyor. Dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine sahip İran, ABD'nin uyguladığı tek taraflı yaptırımlar nedeniyle petrol satışlarında büyük sorunlarla karşılaşıyor.

Öte yandan son dönemde İsrail de Suriye'ye petrol taşıyan en az 12 İran tankerini hedef almıştı. Petrol ihracatının Umman Denizi'ne kaydırılacağı kararının bu saldırıların ardından gelmesi de dikkat çekti.

# iran # tanker # güvenlik # proje # petrol # strateji # Umman Denizi # hasan Ruhani # ruhani # siyaset # varil # körfez # boru hattı # Umman # fars # hürmüz boğazı