Ormanın hayaleti vaşak 1400 km yürüdü

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki sarıçam ormanlarında yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan "Dorlion" isimli 5 yaşındaki dişi Kafkas vaşağı 11 ayda 1400 kilometre yürüdü. Dişi Kafkas Vaşağının adımları, neslini korumak için üzerine takılan GPS cihazından takip edildi.

Geceleri av peşinde gündüz uykuda olan 5 yaşındaki vaşak Dorlion yakından izleniyor. Çünkü nesli tükenme tehlikesi altında...

Doğu Anadolu'daki biyolojik çeşitliliği tespit edip korumak amacıyla 10 yıldır Sarıkamış'ta kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. İşin başında ise Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban var.

Bu çerçevede Eskişehir Hayvanat Bahçesi görevlilerinin de desteğiyle Sarıçam ormanlarında yakalanan bir Kafkas vaşağına, üzerinde konum gösteren GPS cihazı olan tasma takıldı.

"Dorlion" adı verilen 15 kilogram ağırlığında ve 5 yaşındaki dişi vaşağın doğadaki hareketleri ve yaşam alanı bu uydu vericileri ile takibe alındı.

Bu çalışma sonucu Sarıkamış ve Selim ilçelerinde kullandığı alanlar ve güzergah kayıt altına alındı. Dorlion'un, gece avlanıp gündüz insanlardan uzak ve güvenli alanlarda dinlendiği belirlendi.

Gece avlandığı için "ormanın hayaleti" olarak adlandırılan vaşağın, son 11 ayda Sarıkamış ve Selim ilçelerinde 446 kilometrekarelik alanı kullanıp 1400 kilometre yol kat ettiği saptandı.

# kars # Bilim # son # Çoban # sarıkamış # vaşak # gps