Alacahöyük Ören Yeri yeni sezona hazır

Anadolu'nun en önemli arkeolojik merkezleri arasındaki Çorum Alacahöyük Ören Yeri, yeni turizm sezonuna hazır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün desteğiyle 1935 yılında başlatılan kazılarda kentin önemli bölümünün gün yüzüne çıkartılmasına rağmen kazılar halen devam ediyor.

Cumhuriyet döneminin ilk arkeolojik kazıları arasında bulunan Alacahöyük Ören Yeri, yeni turizm sezonunda ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Çorum'un Alacahöyük köyünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri ve kişisel servetinden sağladığı katkıyla 1935 yılında başlatılan kazılarda kentin önemli bölümü gün yüzüne çıkartıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Osman Keser, Çorum'un Alacahöyük ile Boğazkale ve Şapinova gibi antik kentleriyle tarih turizmi potansiyeli yüksek bir kent olduğunu söyledi.

Kent merkezine 53 kilometre mesafedeki Alacahöyük Ören Yeri, Kalkolitik Çağ'dan itibaren farklı medeniyetlere ait yaklaşık 7 bin yıllık geçmişiyle önemli bir arkeoloji merkezi. Kazılarda özellikle Hatti ve Hitit medeniyetinin yanı sıra eski Anadolu kültür tarihine ait önemli izlere ulaşıldı.

Alacahöyük'ün Hititlerin önemli yerleşim yerlerinden biri olduğuna işaret eden Keser, buradaki arkeolojik kalıntıların yerli ve yabancı turistlerden ilgi gördüğünü dile getirdi.

Çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Ankara Üniversitesinin desteğiyle sürdürülüyor. Kazılarda elde edilen tarihi eserler Alacahöyük Müzesi'nde sergileniyor. Eserler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar da antik kentte 7 bin yıl önce yaşananlar hakkında ipuçları veriyor.

# ankara # atatürk # türk # turizm # ilk # Kültür