Putin'den Ukrayna Savaşı'nın 1. yıldönümünde tarihi konuşma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin parlamentosu olan Federal Meclis’e yönelik yıllık konuşmasını yaptı. Putin, ABD-Rusya arasında yürürlükteki son nükleer antlaşma olan Yeni START'ı askıya aldığını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Federal Meclis’te Ukrayna özel askeri harekatı ve uluslararası gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'nın operasyonlar başlamadan önce Batı ile silah görüşmelerine başladığını belirtti. Putin, şunları belirtti:

- Rusya açısından zorlu ve dönüm noktası olan bir zamanda, dünyada önemli değişikliklerin yaşandığı bir dönemde konuşmamı yapıyorum.
- Batılı liderlerin vaatleri sahteliğe ve acımasız birer yalana dönüştü. Batı ülkeleri Ukrayna’nın radikal milliyetçi birliklerinin askerlerini eğitti, onlara silah tedarik etti. Kiev, özel askeri operasyonun başlamasından önce de Batı ile silah tedariki için görüşmeler yürütüyordu.
- Rusya, Donbass’ın sorunlarının barışçıl biçimde çözümlenmesi için mümkün olan her şeyi yaptı. Bununla beraber Kiev, Donbass’ın sorunlarını çözmedi, sürüncemede bırakıp oyaladı, siyasi cinayetler işledi ve inananlara kötü muamele etti.

Putin, Ukrayna'da sürdürülen özel askeri operasyonları hakkında bilgiler de verdi. Putin şu ifadeleri kullandı:

- (Ukrayna’da sürdürülen özel askeri operasyon sırasında) görevlerimizi adım adım, çok dikkatli ve sürekli bir biçimde çözüyor olacağız.
- Rusya için güç ve dönüm noktası olan, dünya için de çok büyük değişimlerin gerçekleştiği bir zamandan geçiyoruz.

"HİÇBİR ÜLKENİN ABD KADAR YURT DIŞINDA ASKERİ ÜSSÜ YOK"

Putin, yurt dışında en çok askeri üssün ABD'de olduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı:

- Dünya üzerinde hiçbir ülkenin ABD kadar yurt dışında askeri üssü yok, yüzlercesini kurdular.
- Rusya sadece kendi çıkarlarını değil, dünyanın 'medeni' ülkeler ve diğerleri olarak bölünmemesi gerektiğini kararlılıkla savunuyor.
- Rusya, Batı ile yapıcı bir diyalog içerisinde olmaya her zaman açık oldu ve yıllar boyunca ortak bir güvenlik sistemi oluşturulması üstünde çalışılmasını teklif etti. Batı ise bu sırada köle hâline gelmiş Ukrayna’yı ‘büyük savaşa’ hazırladı ve bugün de bunu yaptığını kabul ediyor.
- Batı şimdiye dek Ukrayna’ya askeri yardım olarak 150 milyar dolar harcadı, Ukrayna’ya para akışının azaldığını da gözlemlemiyoruz. Cini şişeden çıkaranın Batı olduğunu dünyada kimse unutmuş değil.

"SAVAŞI BAŞLATAN TARAF BATI’YDI, BİZSE BU SAVAŞI DURDURMAK İÇİN GÜÇ KULLANIYORUZ"

Putin, Ukrayna'da savaşı başlatanın Batı olduğunu belirterek şunları söyledi:

- Savaşı başlatan taraf Batı’ydı, bizse bu savaşı durdurmak için güç kullanıyoruz. Evimizi ve insanlarımızın canlarını koruyoruz, Batı’nın istediğiyse sınırsız hakimiyete sahip olmak.
- Şubat 2022'de Donbass'a saldırmaya hazırlananlar daha sonra Kırım'a saldırmayı planlamıştı.
- Batılı elitler Rusya'ya stratejik yenilgi yaşatarak bizi sonsuza dek bitirme hedefini gizlemiyor.

"BİZ UKRAYNA HALKI İLE SAVAŞMIYORUZ, UKRAYNA, BATILI EFENDİLERİN ESİRİ OLDU"

Putin, Ukrayna halkı ile savaşmadıklarını belirterek şunları söyledi:

- Biz Ukrayna halkı ile savaşmıyoruz, Ukrayna, Batılı efendilerin esiri oldu. On yıllar boyunca Ukrayna’nın sanayisini yerle bir ettiler. Bu koşullarda paranın askeri operasyonlara ayrılması kolay hâle geldi. İnsanları harcanacak birer metaya çevirdiler. Bunun sorumluluğu tamamıyla Batılı elit kesimler ve Kiev rejimine aittir.
- Ukrayna’daki neo-Naziler, kendilerini kimlerin varisi olarak gördüklerini gizlemiyorlar, ekipmanlarının üstüne gamalı haçlar ve Nazi isimleri yerleştiriyorlar.

Putin'den Ukrayna Savaşı'nın 1. yıldönümünde tarihi konuşma - Resim : 1

RUSYA YENİ START ANLAŞMASINDAN ÇEKİLDİ

Putin, Yeni START Antlaşması'na Rusya'nın katılımını askıya aldığını açıkladı.

Putin, Batı'nın, "Ukrayna'yı Rusya'ya karşı bir koçbaşı ve eğitim sahası olarak kullandığını" belirterek Batı'nın Ukrayna'ya artan askeri yardımının Rusya'dan daha sert bir tepkiye yol açacağı uyarısında bulundu.

ABD ile ilişkilerin gerilmesinin "tamamen ABD'nin hatası" olduğunu vurgulayan Putin şunları söyledi:

- Elbette bunu ilk yapan biz olmayacağız ancak ABD (nükleer silah) testler yaparsa, biz de yaparız. Hiç kimse küresel stratejik eşitliğin yok edilebileceği gibi tehlikeli bir yanılsamaya kapılmasın.

YENİ START ANTLAŞMASI

ABD'nin Sovyetler Birliği ile 1991'de, Rusya Federasyonu ile 1993'te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşmaları'nın (START 1 ve START 2) devamı olan Yeni START Antlaşması, Washington ve Moskova arasında yürürlükteki son nükleer antlaşma özelliğini taşıyor.

2010'da imzalanan Yeni START Antlaşması, Rusya ve ABD'nin konuşlandırdığı stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını maksimum 1550 ile sınırlandırıyor. Antlaşma ayrıca rampaların ve nükleer kapasiteli ağır bombardıman uçaklarının sayısını 800 ile sınırlandırıyor.

5 Şubat 2011'de yürürlüğe giren 10 yıllık antlaşmanın süresi 5 Şubat 2021'de sona eriyordu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, antlaşmayı 5 yıllığına uzatma kararını 29 Ocak 2021'de imzalamıştı. ABD Başkanı Joe Biden de antlaşmayı uzatma kararını 5 Şubat 2021'de bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, şubat ayının başında Rusya'nın iki ülke arasındaki antlaşma kapsamında kendi topraklarındaki denetim faaliyetlerine izin vermediğini açıklamıştı.

"BATI’DA YAPTIKLARINA BAKIN: ÇOCUK İSTİSMARI KABUL GÖRMEYE BAŞLIYOR..."

Putin, Batı'da ahlaki çürüme olduğunu belirterek şunları söyledi:

- Batı’da yaptıklarına bakın: çocuk istismarı kabul görmeye başlıyor, rahipler eşcinsel evlilikleri onaylıyor. Anglikan Kilisesi, cinsiyetsiz bir tanrı düşüncesi değerlendiriyor. Onları bağışla Tanrım, ne yaptıklarını bilmiyorlar.
- Aile, bir erkek ve bir kadının birliğidir.

"BATI’DAKİ ELİT KESİMLER AKILLARINI KAÇIRDI"

Putin, Batı'daki elitlerin aklını kaçırmaya başladığını kaydederek şunları belirtti:

- Yetişkinlerin diledikleri gibi yaşama hakkı var. Kimse özel hayata müdahale etmiyor ve bizim de bunu yapmaya niyetimiz yok. Fakat dünya dinlerinin kutsal kitaplarına bakarsanız orada her şey yazıyor: Ailenin ne olduğu, ailenin erkekle kadının beraberliğinden oluştuğu belirtiliyor. Ancak Batı’da kutsal metinler de sorgulanır hâle geldi. Batı’daki elit kesimler akıllarını kaçırdı ve bunun artık tedavi edilebilir bir yanı yok.
- Çocuklarımızı bozulma ve yozlaşmadan koruyacağız.

"90'LI YILLARDA ÜLKE SERBEST PİYASA EKONOMİSİNE GEÇTİ, BATI SİSTEMİNİ KOPYALADIK"

Putin, Rusya'nın ekonomisinin güçlü olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

- Rusya ekonomisi, Batı'nın düşündüğünden çok daha güçlü olduğunu kanıtladı.
- SSCB’nin yıkılması, planlı ekonomiden vazgeçilmesi ve pazar ekonomisine geçişte yaşanan kaos ekonomiyi Batı'ya bağladı. 
- Sovyetlerin yıkılmasından sonra 90'lı yıllarda ülke serbest piyasa ekonomisine geçti, batı sistemini kopyaladık, Batılı danışmanlar ülkemize doluştu.
-Batı'dan diz çöküp borç istemeyeceğiz, yurtdışından borçlanmaya ihtiyacımız yok.
- Sonuçta ekonomimiz batıya bağımlı hale geldi ve onlar bizi hammadde kaynağı olarak gördüler.

"OLİGARKLARA PARALARINI BATI'DAN KURTARAMAYACAKLARINI SÖYLEMİŞTİM"

Putin, Batı'nın Rusların parasına el koyduğunu belirterek şunları söyledi:

- Bu trendi yıkmamız gerekiyor, belirli başarılar kazandık. Eğitim de dahil ülkenin bütün kaynakları Batı'ya akıyordu. Son olaylar bize gösterdi ki Batı'nın sakin liman imajı yerle bir oldu bu bir yalandı, masaldı. Batı'ya güvenip batıya gidenlerin paralarına batılılar el koydu.
- Oligarklara paralarını Batı'dan kurtaramayacaklarını söylemiştim. Batı o paralarını kaybeden oligarklara acımadı. Yatlarını, şatolarını kaybeden oligarklara üzülmediler.
- Fabrikaların yok paraya satıldığı ve yeni elitlerin sınırsız lüksünü hatırlayın. Batı asla yeni krizler körükleme çabalarını bırakmadı çevremizde çatışmaları tetikledi, ekonomik gelişmemizi engellemeye çalıştı.
-Büyük iş insanlarının dışarıdaki finans kaynaklarına bağımlı olması ülkemizin güvenliği açısından da tehlikeliydi.
- Şunu anlamaları gerekiyor: Batı için bu insanlar her zaman 2. kategori insanlar olacaktır ve onlara herşeyi yapabilirler mallarına el koyabilirler ünvanlarına el koyabilirler bunu anlamalarının zamandı geldi.
- Başka bir seçenek de var vatanı için çalışmak vatanının gelişmesi için çalışmak, vatanında üretim yapmak. Ülkemizde böyle girişimciler de var ve Rusya onlar sayesinde gelişecek.
- Refah kaynaklarımızın Rusya'da olması gerekiyor dışarı çıkmaması gerekiyor. Böyle kendi kendine yeter bir ekonomi kuracağız. Girişimcilerimiz için ülkemizde büyük fırsatlar var.
- Batının karşısında diz çökmeyin siz onlar için hiçbir zaman insan olmayacaksınız, yatırımlarınızı Rusya'nın içinde yapın. İstihdam sağlayın, bilime sağlığa, kültüre, spora yardımcı olun. Böylece Rus milletinin saygısını kazanırsınız.
# Putin