Maymun Çiçeği Virüsü nedir?

Son on günde İngiltere'de yedi maymun çiçeği vakası görültükten sonra Portekiz'de beş vaka tespit edildi. İspanya'da ise sekiz şüpheli vaka var.

Maymun Çiçeği Virüsü nedir?

Daha çok fare gibi kemirgenlerden bulaşan maymun çiçeği virüsü, genellikle orta ve batı Afrika'daki ormanlık alanlarda rastlanan endemik bir virüs. İlk vaka 7 Mayıs'ta İngiltere'de tespit edildi ve altı kişiye bulaştı.

Su çiçeği ve çiçek hastalığıyla da karıştırılan hastalık, çoğunlukla 2 haftada iyileşiyor.

NASIL BULAŞIYOR

Hayvanlardan bulaşan virüs, insandan insana damlacık, vücut sıvıları, lezyonlar ve çarşaf gibi kişisel eşyaların yakın temasında bulaşıyor.

Virüsün endemik olduğu Afrikada henüz nasıl bulaştığı tam olarak anlaşılamadığını belirten DSÖ yetkilisi Dr. İbrahin Soce Fall, vakaların Kongo'da 6 bini Nijerya'da ise 3 bini bulmasına rağmen "bulaşma dinamikleri açısından hâlen birçok bilinmez olduğunu" söyledi.

BELİRTİLER NELER?

Dökünkü, şiddetli baş ağrısı, kas ağrıları, ateş, enerji eksikliği ve şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

Döküntüler daha çok yüzde yoğunlaşırken, yüze ilave olarak, avuç içi ve ayak tabanları, ağız mukozasını, cinsel organları da etkiliyor.

# afrika # nijerya # ateş # Mayıs # halsizlik # kongo # maymun çiçeği virüsü # kas ağrısı