ABD'den dinleme açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Amerikan istihbarat birimlerinin Türkiye'yi dinlediğini gösteren belgelerle ilgili açıklama yaptı. Sözcü Psaki, "Politika gereği, iddia edilen istihbarat faaliyetleriyle ilgili kamuoyu önünde yorum yapmıyoruz. Bu iddiaları Türk yetkililerle görüştüğümüzü size teyit edebilirim" dedi.

ABD'den dinleme açıklaması

İstihbarat birimi NSA'nın Türkiye'de yaptığı dinlemelerle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'den açıklama geldi. Psaki, Alman basını üzerinden dünyanın öğrendiği Türkiye'ye yönelik dinleme ve istihbarat çalışmaları konusunda "Politika gereği, iddia edilen istihbarat faaliyetleriyle ilgili kamuoyu önünde yorum yapmıyoruz." dedi.

Günlük basın toplantısında konuşan Sözcü Psaki, "dinleme iddialarını Türk yetkililerle görüştüğümüzü size teyit edebilirim" ifadelerini kullandı, bu görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Sözcü, "Türkiye'nin dostu ve müttefiki olarak" gördüklerini ileri sürdü. Psaki, "ABD'nin Türkiye'yi dinlediği doğruysa ABD hükümetinin bu faaliyetleri sona erdireceğinin sözünü verebilir misiniz?" sorunu da yanıtladı. ABD Başkanı Barack Obama'nın, istihbarat toplama yöntemlerini gözden geçirme çabalarını hatırlayan Sözcü, "Bunun ötesinde söyleyebileceğim birşey yok" dedi.

Almanya'da çıkan Der Spiegel dergisi, Amerikan'nın Türkiye'de hükümet, asker ve bürokrasiyi dinlediğini gösteren belgeleri yayımlamıştı. Belgelerde ABD istihbarat birimi NSA'nın Türkiye'yi yöneten isimlerin bilgisayarlarına girdiği ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe gibi bir durumu olamaz." diyerek olayı "normal" karşılamıştı.

ulusalkanal.com.tr

# abd # dinleme # Jen Psaki