İngiliz Parlamentosunda 8 Brexit senaryosu da çoğunluk desteği alamadı

İngiliz Parlamentosu, hem Avrupa Birliği kurumları içinde çalışmaya devam etmeye hem de Brexit Referandumu’nun yenilenmesine de “Hayır” dedi. Sekiz farklı öneriyi reddeden Avam Kamarası, Başbakan Theresa May’in elini güçlendirmiş oldu. Alınan bu kararlar, Brexit Referandumu’nun yenilenme ihtimalini de ortadan kaldırmış oldu.

Birleşik Krallık’ta Brexit düğümü çözülmüyor. Avam Kamarası, bu sefer de Avrupa Birliği kurumları içinde kalmaya “Hayır” dedi.

İngiliz Parlamentosu, Brexit sürecinin geleceğine ilişkin 8 senaryoyu oylarken, hiçbir seçenek için çoğunluk desteği oluşmadı.

Avrupa Birliği ile mevcut ilişkileri sürdürme bağlamında yapılan oylamaların tamamı reddedildi.

Reddedilen anlaşmalar, İngiltere’nin Avrupa Birliği kurumlarıyla işbirliğini sürdürmesini öneriyordu.

Bu sonuç, Parlamento karşısında Başbakan Theresa May'in elini güçlendirdi. İktidarı süreci yönetememek ile eleştiren muhalefet de parlamentoyu etrafında birleştirmeyi başaramadı.

Avam Kamarası’nda reddedilen son anlaşmalar, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nde kalma umutlarını yok etti.

Hükümetin ayrılık anlaşmasını reddeden Muhafazakar vekiller, AB kurumları içinde çalışmaya da güçlü şekilde karşı çıktı.

Bu durum, Brexit referandumunun yeniden yapılması ihtimalini de ortadan kaldırmış oldu.

Başbakan Theresa May’in, Parlamento’nun son kararlarından cesaret alarak ayrılık anlaşmasını bir kere daha Avam Kamarası’na getirmesi bekleniyor.

Parti içi muhalefete de istifa vaadinde bulunan May, “anlaşmanın parlamentodan geçmesi halinde istifa edebileceğini, süreci başka bir kişinin yönetebileceğini” söyledi.

May’in bu yaklaşımı, parti içi muhalefette etkili olmuş gözüküyor. Nitekim, eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın da olduğu bazı milletvekilleri yeni bir oylama yapılması durumunda bu kez destek vereceklerini ilan etti.

İngiliz hükümetinin daha önce iki kez reddedilen Brexit anlaşmasını cuma günü yeniden parlamentoya sunması bekleniyor.

Ancak Parlamento’ya getirilecek yeni anlaşmada, krizin merkezini oluşturan İrlanda ile sınır meselesinin nasıl çözümleneceği merak konusu.

# brexit # ingiliz parlamentosu